Nord-Carolina

Plassering

.
Lisens: Begrenset gjenbruk
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Nord-Carolina er en delstat i USA, som sammen med Delaware, Maryland, Virginia, Vest-Virginia, Sør-Carolina, Georgia og Florida danner de såkalte Søratlantiske stater. Staten grenser til Tennessee i vest, Virginia i nord, Atlanterhavet i øst, Sør-Carolina i sør og Georgia i sørvest.

Faktaboks

Uttale
nå:þ kærəlˈainə
Også kjent som

North Carolina, forkortet NC eller N.C.

Old North State eller Tar Heel State

Nord-Carolina har et totalt areal på cirka 139 400 kvadratkilometer, og er med 10 273 419 innbyggere USAs 9. mest folkerike stat (US Census, 2017). Nord-Carolina ble opptatt som den 12. staten i USA 21. november 1789. Hovedstaden er Raleigh, mens Charlotte er største by.

Navnet kommer av Carolus, latinsk form for engelsk Charles, navn på engelske/franske konger som den opprinnelige provinsen Carolina ble oppkalt etter. Delstaten er også kjent som The Tar Heel State, «Tjærehælstaten», brukt av general Robert E. Lee som en referanse til Nord-Carolina-soldatenes sendrektighet under den amerikanske borgerkrigen.

Natur og klima

Great Smoky Mountains på grensen til Tennessee.
.
Lisens: CC BY 2.0

Lengst i vest ligger Appalachene, der Blue Ridge i Mount Mitchell når opp i 2037 meter over havet. Lenger østover, langs foten av fjellområdet (Piedmont) er terrenget cirka 150–500 meter over havet. Omtrent halvparten av delstaten ligger på kystsletta (Tidewater). På grensen mot Virginia ligger den store myrstrekningen Dismal Swamp. Kysten er kantet av sandbanker, innenfor disse ligger sjøer og laguner, blant annet det brede Pamlico Sound. Tre utstikkende landtanger – Cape Hatteras, Cape Lookout og Cape Fear – er kjent som «Atlanterhavets kirkegård»; de to førstnevnte er nasjonalparker.

Mens fjellstrøkene i det indre har et moderat innlandsklima, har kysten i sør et fuktig subtropisk klima med nedbørmengder på 1100–1400 millimeter. 40 prosent av arealet er skogkledd, mens 15 prosent er dyrket mark. Vekstsesongen er 275 dager ved kysten og 175 dager i innlandet, med juli og august som de fuktigste månedene, og oktober og november som de tørreste. Middeltemperaturen for hele året varierer fra 13–19 °C.

Befolkning

Fra delstatshovedstaden Raleigh.
Av .
Lisens: CC BY-SA 4.0

Befolkningsveksten var i perioden 1990–2000 21,4 prosent, og fra 2000–2010 18,5 prosent. Av befolkningen er 63,1 prosent hvite, 22,2 prosent afroamerikanere (1910: 31,6 prosent) og 9,5 prosent latinamerikanere eller hispanics (US Census, 2017). Nordamerikanske urfolk (cherokee) utgjør 1,6 prosent. Cirka 66 prosent av befolkningen bor i byer (2015). Største byer er Charlotte, hovedstaden Raleigh, Greensboro, Durham, Winston-Salem og Fayetteville.

Statsuniversitet er landets første, grunnlagt i 1795, ligger i Chapel Hill og har avdelinger i Raleigh, Greensboro og Charlotte. Ved Durham ligger Duke University. Området Durham–Raleigh–Chapel Hill er kjent for forsknings- og høyteknologivirksomhet og kalles The Research Triangle. Greensboro var stedet hvor studentene startet sine «sit-in»-demonstrasjoner 1. februar 1960, som et ledd i kampen mot raseskillet. Forskjellige frikirker utgjør de største kirkesamfunnene.

Nord-Carolina sender to senatorer og 13 representanter til den føderale kongressen i Washington D.C.

Næringsliv

Det dyrkes tobakk, mais, jordnøtter (peanøtt), soyabønne og fersken. Bomull var tradisjonelt det viktigste produktet, men fordi bomullsplanten har utpint jorden, med fallende fruktbarhet som følge, har bomullen avtatt i betydning. Oppaling av broilere har imidlertid blitt storindustri.

Skogbruket er også viktig. Omtrent halvparten av landarealet er skog som drives kommersielt. Viktigste treprodukt er ulike typer av tettfibret kryssfinér. Nord-Carolina leverer størstedelen av USAs glimmer og feltspat, dessuten olivin og granitt. Delstaten har atskillig tre-, møbel- og treforedlingsindustri samt tekstilindustri, bomullsspinnerier og sigarettproduksjon. Nedskjæringene i forsvaret har skapt problemer for lokalsamfunn med store militærbaser.

Historie

Walter Raleigh forsøkte i 1585 å opprette en koloni på øya Roanoke ved Albemarle Sound, men den første varige kolonisering begynte i 1660. Det som fra 1663 var kjent som provinsen Carolina ble delt i Nord-Carolina og Sør-Carolina da begge områder ble britiske kronkolonier i 1729.

Som den 12. staten i rekken ratifiserte Nord-Carolina unionsforfatningen og ble opptatt i unionen i 1789. Nord-Carolina trådte ut i 1861 og sluttet seg til de konfødererte stater, for så å bli gjenopptatt i unionen i 1868. Fra 1870-årene startet en utbygging av jernbaner og industri som gjorde Nord-Carolina til den mest industrialiserte av Sørstatene.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg