Declaration of Independence

Den amerikanske uavhengighetserklæringen

Den amerikanske uavhengighetserklæringen
Den amerikanske uavhengighetserklæringen av 4. juli 1776.

Artikkelstart

Den amerikanske uavhengighetserklæringen, Declaration of Independence, også kalt USAs uavhengighetserklæring, er erklæringen de 13 nordamerikanske koloniers felleskongress i Philadelphia undertegnet 4. juli 1776 om at de var frie og uavhengige stater.

Faktaboks

Også kjent som

Declaration of Independence

Den ble hovedsakelig forfattet av Thomas Jefferson og innledes med en erklæring om menneskerettighetene, sterkt preget av naturretten.

Declaration of Independence fikk betydning for utformingen av den franske erklæring om menneskerettighetene og forfatningene under revolusjonsperioden i Europa.

Følgende kolonier var representert (fra nord til sør):

Koloni
1. New Hampshire
2. Massachusetts Bay
3. Rhode Island
4. Connecticut
5. New York
6. New Jersey
7. Pennsylvania
8. Maryland
9. Delaware
10. Virginia
11. North Carolina
12. South Carolina
13. Georgia

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev fredrik solberg

hei jeg har leitet å leitet etter ka som skjedde me den Andre kongressen? var det skreve flere kopi eller? har lest litt forskjelli sider på nette so ingen av historien stemmer helt so spør jeg deg:) spennende historie

svarte Kjell-Olav Hovde

Hei og takk for spørsmål Fredrik Solberg. Ottar Julsrud har sluttet som fagansvarlig. Vi jobber med å finne en ny kompetent leksikonskribent og fagperson som kan fylle plassen, men det tar litt tid å finne noen som kan fylle skoene. Både Store norske leksikon og Wikipedia har gode oversiktsartikler. Store norske leksikonhttp://snl.no/USA/historieWikipediahttp://no.wikipedia.org/wiki/USAs_historie_%281776%E2%80%931789%29Ellers er denne siden spekket med god info. http://www.ushistory.org/Kjell-Olav Hovde, redaksjonssekretær

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg