Den amerikanske uavhengighetserklæringen

Den amerikanske uavhengighetserklæringen, Declaration of Independence, også kalt USAs uavhengighetserklæring, er erklæringen de 13 nordamerikanske koloniers felleskongress i Philadelphia undertegnet 4. juli 1776 om at de var frie og uavhengige stater.

Den ble hovedsakelig forfattet av Thomas Jefferson og innledes med en erklæring om menneskerettighetene, sterkt preget av naturretten.

Declaration of Independence fikk betydning for utformingen av den franske erklæring om menneskerettighetene og forfatningene under revolusjonsperioden i Europa.

Følgende kolonier var representert (fra nord til sør):

Koloni
1. New Hampshire
2. Massachusetts Bay
3. Rhode Island
4. Connecticut
5. New York
6. New Jersey
7. Pennsylvania
8. Maryland
9. Delaware
10. Virginia
11. North Carolina
12. South Carolina
13. Georgia

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

19. juli 2011 skrev fredrik solberg

hei jeg har leitet å leitet etter ka som skjedde me den Andre kongressen? var det skreve flere kopi eller? har lest litt forskjelli sider på nette so ingen av historien stemmer helt so spør jeg deg:) spennende historie

21. juli 2011 svarte Kjell-Olav Hovde

Hei og takk for spørsmål Fredrik Solberg. Ottar Julsrud har sluttet som fagansvarlig. Vi jobber med å finne en ny kompetent leksikonskribent og fagperson som kan fylle plassen, men det tar litt tid å finne noen som kan fylle skoene. Både Store norske leksikon og Wikipedia har gode oversiktsartikler. Store norske leksikonhttp://snl.no/USA/historieWikipediahttp://no.wikipedia.org/wiki/USAs_historie_%281776%E2%80%931789%29Ellers er denne siden spekket med god info. http://www.ushistory.org/Kjell-Olav Hovde, redaksjonssekretær

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.