glimmer

Glimmer Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.
Muskovitt (lys glimmer) med granater fra Iveland
muskovitt
Av .
Bergartsdannende svart biotitt med ei lys stripe av kvarts.
biotitt
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Artikkelstart

Glimmer, en gruppe silikatmineraler som er karakterisert ved at de lett lar seg spalte i tynne flak. Mineralet har høy glans og lav hardhet (2–3). En grov inndeling er muskovitt lys glimmer og biotitt (annitt-flogopitt) mørke glimmer.

Faktaboks

Etymologi
av tysk
Også kjent som
engelsk mica

Kjemisk sammensetning og struktur

Krystallstrukturen er bygd opp av sjikt. To lag av aluminiumsilikat er bundet sammen med ett lag av hydroksyl (OH) og små metallioner (for eksempel Fe2+, Mg2+ eller Al3+) til et sterkt sammenbundet sjikt. Mellom disse sjiktene ligger store metallioner (K+, Na+, Ca2+), som knytter dem sammen med svakere bindingskrefter. Dette forklarer den utpregede spaltbarhet langs sjiktene.

Monoklin symmetri er det vanlige, men alltid med pseudoheksagonal utvikling, slik at glimmerkrystallene danner sekskantede søyler (se krystallsystemer). Ellers kan sjiktene være stablet oppå hverandre på forskjellig måte, hvorved forskjellige krystallsymmetrier kan opptre (se polytypi).

En generell formel for glimmer kan skrives XY2−3Z4O10 (OH,F)2, hvor X står for kalium, natrium eller kalsium, Y står for aluminium, jern, magnesium, litium eller eventuelt mangan og krom, og Z står for silisium og aluminium.

Forekomst

De mest utbredte glimmere er muskovitt (lys glimmer eller «kråkesølv») og biotitt (mørk glimmer), som er vanlige i granitter, gneiser, glimmerskifere, og så videre.

Finkornet muskovitt (f.eks. i fyllitter eller ved omdanning av feltspat) kalles sericitt. Ellers kan store plater av muskovitt og biotitt forekomme på pegmatittganger.

Forvitret biotitt får gjerne en gyllen farge og kan i form av små korn, f.eks. i sand, ligne noe på gull, og kalles derfor noen ganger «kattegull». De litiumholdige glimmere, lepidolitt og zinnwalditt, finnes på enkelte granittpegmatittganger, i Norge kjent fra Tørdal i Telemark, mens polylithionitt forekommer i syenittpegmatitter (Langesundsfjorden, Telemark).

Bruksområder og produksjon

Muskovitt brytes fra pegmatitter og brukes blant annet som elektrisk isolasjonsmateriale, fra gammelt av til ruter i ovner siden mineralet tåler høy temperatur. Malt glimmer brukes til produksjon av gipsplater, glansmiddel i maling og sminke, produkter til olje- og bilindustrien, med mer. Glimmer til industrielt bruk fremstilles også kunstig.

Verdensproduksjonen av naturlig glimmer er cirka 300 000 tonn per år, med USA, Russland, Sør-Korea, Canada, Brasil og India som de viktigste produsentland. Norge har tidligere hatt en mindre produksjon av muskovitt fra pegmatitter i Sør-Norge.

Se også fuchsitt, illitt, lepidomelan.

De viktigste glimmere

Lepidolitt fra Tørdal i Telemark. Foto: Naturhistorisk museum, UiO

.
Lisens: Begrenset gjenbruk
Navn Kjemisk sammensetning
Paragonitt NaAl2(AlSi3O10)(OH,F)2
Muskovitt KAl2(AlSi3O10)(OH,F)2
Flogopitt KMg3(AlSi3O10)(F,OH)2
Biotitt K(Mg,Fe)3(AlSi3O10)(OH,F)2
Glaukonitt (K,Na)(Fe,Al,Mg)2(Si,Al)4O10(OH)2
Lepidolitt K(Li,Al)3((Si,Al)4O10)(F,OH)2
Zinnwalditt KLiFeAl(AlSi3O10)(F,OH)2
Polylithionitt KLi2(AlSi4)O10(F,OH)2
Margaritt CaAl2(Al2Si2O10)(OH)2

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg