Sør-Carolina

Plassering

.
Lisens: Begrenset gjenbruk
Sør-Carolina
Av .
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Sør-Carolina er en delstat på østkysten av USA, mellom Nord-Carolina og Georgia. Delstaten har et totalt areal på 82 901 kvadratkilometer og har 5 024 369 innbyggere (US Census, 2017). Hovedstaden er Columbia.

Faktaboks

Uttale
sauþ kærəlˈainə
Også kjent som

South Carolina, forkortet SC eller S.C

Kalles ofte The Palmetto State, etter treet sabal palmettoi delstatens flagg.

Natur

Congaree nasjonalpark er et populært turistmål i sentrale Sør-Carolina, med sumplandskap og løvskog.

.
Lisens: CC BY 2.0

Landskapet kan deles i tre hovedområder: den atlantiske kystslette; forlandet til Appalachene (Piedmont), og et mindre område lengst nordvest (Blue Ridge) som når opp i selve Appalachene; 1085 meter over havet i Sassafras Mountain. Kystsletta er lav og myrlendt, med en rekke mindre øyer og sandbanker langs kysten. Piedmont skilles fra kystsletta ved en fallinje som strekker seg i sørvestlig retning gjennom delstaten, og er et bakkelandskap, 100–400 meter over havet, dekket av leirjord. Elvene drenerer fra Appalachene mot sørøst; den mest kjente er Savannah River, 505 kilometer lang, som danner grensen mot Georgia.

Befolkning

Svarte utgjorde majoriteten av befolkningen frem til 1930. Stor utflytting (til nordstatene) har imidlertid redusert de svartes befolkningsandel, som var 43,2 prosent i 1990 og 29 prosent i 2004. I dag utgjør svarte/afroamerikanere 27,3 prosent av befolkningen, mens 5,7 prosent er hispanic og 63,8 prosent regnes som hvite (US Census, 2017).

66,3 prosent av innbyggerne bor i byer eller bymessige strøk (2010). Største byer er hovedstaden Columbia, havnebyen Charleston, North Charleston og Greenville. De største kirkesamfunn er Sørstatsbaptistene (Southern Baptist Convention) og metodistene.

Sør-Carolina sender to senatorer og sju representanter til den føderale kongressen i Washington D.C.

Næringsliv

Tidligere var Sør-Carolina en typisk jordbruksstat, i senere år har industri og turisme overtatt som viktigste næringsveier og inntektskilder. Det dyrkes og eksporteres tobakk, soyabønner, hvete, bomull, mais, grønnsaker og ferskener, foruten et betydelig svine- og fjærkrehold. Av mineraler utvinnes granitt, gull og kaolin. Fiske etter krabbe, østers og reke drives utenfor kysten.

Sør-Carolina har en ledende stilling innen tekstilindustrien; bomull, men også ull og syntetiske fibrer fremstilles og benyttes i konfeksjonsindustrien. Metallindustri, skogbruk og treindustri er også av betydning, med produksjon av papir, tremasse og cellulose.

Historie

Det opprinnelige Carolina ble besøkt av spanske oppdagere tidlig i 1520-årene, av franskmenn senere på 1500-tallet og kolonisert av engelske nybyggere fra midten av 1600-tallet. Området ble delt i Sør-Carolina og Nord-Carolina i 1729. Sør-Carolina ble en delstat i USA i 1788.

Staten hadde en typisk plantasjeøkonomi med bomulls- og tobakksdyrking, og med utstrakt bruk av slaver. Sør-Carolina var den første staten som brøt med Unionen i 1860, da angrepet på Fort Sumter innledet den amerikanske borgerkrigen. Sør-Carolina fikk unngjelde særlig hardt både under krigen og rekonstruksjonsperioden som fulgte. På 1900-tallet fikk Sør-Carolina et mer allsidig næringsgrunnlag.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg