Blue Ridge er en fjellkjede i østlige USA, den sørøstlige hovedkjeden av Appalachene. Fjellkjeden strekker seg 990 km fra Carlisle i Pennsylvania, gjennom Maryland, Virginia, North Carolina og South Carolina, til Fort Oglethorpe i Georgia. Blue Ridge deles i to av Roanoke River i Virginia, og omfatter de mindre fjellkjedene Black Mountains, Great Smoky Mountains og Unaka Range.

Høyden varierer fra 600–1200 moh. Høyeste topp er Mount Mitchell i Black Mountains i North Carolina, som med 2037 moh. er det høyeste punkt i USA øst for Mississippielven. Andre kjente topper er Mount Rogers (1746 moh.), høyeste punkt i Virginia; Sassafras Mountain (1085 moh.), høyeste punkt i South Carolina; Brasstown Bald (1458 moh.), høyeste punkt i Georgia. Fjellkjeden er flere steder gjennombrutt av elver, de største er Roanoke, James og Potomac, alle i delstaten Virginia.

Fjellene er dekket av store løvskoger med en enestående stor artsrikdom. I dalene drives jordbruk, med dyrking av grønnsaker og tobakk og et betydelig storfehold. Blue Ridge Parkway, en bilvei anlagt i 1936 og administrert av føderale myndigheter, følger i en lengde av 755 km toppen av fjellkjeden, fra Shenandoah nasjonalpark i Virginia til Great Smoky Mountains nasjonalpark i North Carolina.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.