Blue Ridge

.
Lisens: CC BY 2.0

Blue Ridge er en fjellkjede i østlige USA, den sørøstlige hovedkjeden av Appalachene. Fjellkjeden strekker seg 990 km fra Carlisle i Pennsylvania, gjennom Maryland, Virginia, North Carolina og South Carolina, til Fort Oglethorpe i Georgia. Blue Ridge deles i to av Roanoke River i Virginia, og omfatter de mindre fjellkjedene Black Mountains, Great Smoky Mountains og Unaka Range.

Faktaboks

Uttale
blu: ridʒ
Etymologi
engelsk, ‘blå åskam’

Høyden varierer fra 600–1200 moh. Høyeste topp er Mount Mitchell i Black Mountains i North Carolina, som med 2037 moh. er det høyeste punkt i USA øst for Mississippielven. Andre kjente topper er Mount Rogers (1746 moh.), høyeste punkt i Virginia; Sassafras Mountain (1085 moh.), høyeste punkt i South Carolina; Brasstown Bald (1458 moh.), høyeste punkt i Georgia. Fjellkjeden er flere steder gjennombrutt av elver, de største er Roanoke, James og Potomac, alle i delstaten Virginia.

Fjellene er dekket av store løvskoger med en enestående stor artsrikdom. I dalene drives jordbruk, med dyrking av grønnsaker og tobakk og et betydelig storfehold. Blue Ridge Parkway, en bilvei anlagt i 1936 og administrert av føderale myndigheter, følger i en lengde av 755 km toppen av fjellkjeden, fra Shenandoah nasjonalpark i Virginia til Great Smoky Mountains nasjonalpark i North Carolina.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg