Walter Raleigh

Faktaboks

Walter Raleigh
Sir
Uttale
rˈå:li el. rˈæli
Født
1552, Hayes Barton, Storbritannia
Død
29. oktober 1618, Old Palace Yard, Storbritannia

Sir Walter Raleigh. Anonymt maleri (utsnitt). National Portrait Gallery, London.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Walter Raleigh var en engelsk hoffmann, oppdagelsesreisende, historiker og dikter.

Han kjempet fra 1569 til 1576 for hugenottene i Frankrike, utmerket seg i Irland fra 1580 til 1582. Han ble stattholder i Cork, og ble gjennom Leicester dronning Elizabeths gode venn. Han fikk eiendommer og handelslisenser.

Amerika

Raleigh fikk i 1584 patent til å oppdage og ta land i Amerika for dronningen. Han utforsket kysten fra Florida til North Carolina og kalte kysten nord for Florida for Virginia.

Raleigh innførte tobakken og poteten til England og Irland. Han sendte kolonister over (1585) til Roanoke Island, North Carolina, men disse oppgav koloniseringen (1586). Han falt etterhvert i unåde hos dronning Elizabeth.

Raleigh utforsket land i Guyana, kysten av Trinidad og seilte opp Orinoco 1595, der han med hell deltok i tokt mot Cadiz i 1596 og mot Azorene i 1597.

Dødsdommen

Raleigh ble dødsdømt i 1603, mistenkt for sammensvergelse mot Jakob 1. av England. Han ble fengslet med kone og sønn i Tower fra 1603 til 1616. Der skrev han History of the World (1614), ført frem til 130 fvt. Han ble frigitt for å søke gull langs Orinoco mot et løfte om ikke å angripe spanske besittelser. Ekspedisjonen mislyktes, flåten gikk tapt i storm. Raleigh vendte i 1618 tilbake til England. Den gamle dødsdommen ble da eksekvert (fullbyrdet), vesentlig fordi den spanske minister krevde oppreisning for ødeleggelsen av byen San Tomas. Raleigh skrev dikt og en del prosaverk om kampen om Azorene og oppdagelsen av Guyana, samt en del politiske essayer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg