Cherokee er en nordamerikansk indianerstamme, språklig beslektet med irokeserne og for ettertiden kjent som en av de såkalte «fem siviliserte stammer».

Opprinnelig holdt cherokee til i Alleghenyfjellene og kom tidlig i berøring med kolonistene, noe som blant annet førte til at ca. halvparten av befolkningen døde under en koppeepidemi; den ble redusert til 22 000 i 1650.

Stammen viste stor evne til å absorbere nye kulturtrekk. I 1820 fikk cherokeenasjonen en forfatning etter USAs mønster. Året etter oppfant Sequoyah, en cherokee av blandet herkomst, et alfabet på 85 tegn, og i løpet av få år ble det utgitt et ukeblad på cherokee og engelsk; myter ble nedskrevet, og Bibelen oversatt.

Gullfunn i grenseområdet (Georgia) førte imidlertid til at cherokee 1838–39 ble tvunget til å flytte til Indianerterritoriet, hvor de levde under den gamle forfatningen til 1906, da landet ble delt og de ble amerikanske borgere. Tahlquah i Oklahoma regnes som cherokeenasjonens hovedstad.

I dag utgjør cherokee den største «stammen» i USA. Ved folketellingen i 1990 var det 308 132 personer som identifiserte seg som cherokee. Av disse er 9800 medlemmer av The Eastern Band of Cherokee Indians i North Carolina, og 122 000 av The Cherokee Nation of Oklahoma. Resten er fordelt på mer enn 50 organisasjoner og minst 12 delstater. Disse gruppene består av folk som oppfatter seg å være av cherokee-avstamning. For å kunne registreres i The Eastern Band kreves det 1/32 «cherokee-blod», og mange amerikanere synes det er gjevt å kunne spore en slik avstamning.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.