Virginia.

Geoatlas. Begrenset gjenbruk

Virginia, forkortet VA og Va., delstat i USA, midt på østkysten; 110 792 km2 med 7 712 100 innb. (2007). Hovedstad: Richmond.

Delstaten er ofte kalt The Old Dominion State fordi Karl 1 gav området status som dominion.

Kystsletta, Atlantic Costal Plain, er sterkt innskåret innenfor Chesapeake Bay, og dreneres av James River og Potomac River ved grensen mot Maryland i nord. Vestover hever landet seg mot Appalachenes parallelle fjellrygger og daler, bl.a. tett skogbevokste Blue Ridge (1746 moh.) og den fruktbare Shenandoah Valley. Lengst vest, ved grensen mot Kentucky, nås Cumberland Plateau, platålandet vest for Great Appalachian Valley. Klimaet er temperert i innlandet; subtropisk i de sørøstlige kystområder. Richmond har 26 °C middeltemperatur i juli, 4 °C i jan. og 1065 mm nedbør. Kystområdene i sørøst er myrlendte, med vegetasjon av myrt og sypresser. Lenger vest vokser løvfellende trær som eik, ask, hickory og trollhegg; i Appalachene mye bøk og gran.

Av befolkningen er 68,7 % hvite, 19,9 % svarte og hispanics 5,7 %; folketallet vokste med 15 % fra 1970 til 1980, 15,7 % 1980–90 og 14,4 % 1990–2000. 73 % av befolkningen bor i byer (2000); de viktigste er Norfolk og hovedstaden Richmond. Delstaten har mange universiteter og institusjoner for høyere utdannelse; de største er Virginia Polytechnic Institute i Blacksburg (grunnlagt 1872), Virginia Commonwealth University i Richmond (1838) og University of Virginia (1819) i Charlottesville. Det mest kjente universitetet er The College of William and Mary i Williamsburg, et statsuniversitet grunnlagt i 1693, nasjonens nest eldste college. De største kirkesamfunn er baptistene og metodistene.

På kystsletta dyrkes tobakk, mais og peanøtter; i nordvest (Shenandoah Valley) dyrkes mye frukt (epler, ferskener). Storfe- og svineavl dominerer husdyrholdet. Kull er viktigste bergverksprodukt; dessuten utvinnes bly-, sink og titanmalm. Tobakks-, kunststoffindustri og skipsbygging er de viktigste industrigrenene. Det store antall militære installasjoner i Virginia gjør forsvaret til en av statens største arbeidsgivere. Betydelige inntekter fra turisme.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.