Raleigh

Av .
Lisens: CC BY SA 4.0
Raleigh ligger midt i delstaten North Carolina.
North Carolina
Av .
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Raleigh er nest største by og hovedstaden i delstaten North Carolina i USA med 469 288 innbyggere (U.S. Census, 2018), og utgjør sammen med Durham, Cary og Chapel Hill en større byregion (metropolitan area) med rundt 2,1 millioner innbyggere. Denne kalles Research Triangle eller The Triangle.

Faktaboks

Uttale
rˈå:li

Byen ligger i den nordlige sentrale del av North Carolina 447 kilometer sørvest for Washington, D.C. Raleigh kalles «City of Oakes» etter de mange eiketrærne i sentrum og er en av de raskest voksende byene i USA. Neuse River renner gjennom den nordøstlige del av byen. Mesteparten av Raleigh ligger på svakt bølgende åser som heller mot øst. Byen har mange parker, blant annet turistattraksjonen Pullen Park samt Dorthea Dix Park og Umstead Park. Capitol Square er omgitt av flere delstatsbygninger.

Navnet er etter den britiske oppdagelsesreisende Walter Raleigh (1552–1618), som grunnla den første engelske koloni i Nord-Amerika.

Befolkning

57,5 prosent av byens befolkning er hvite, 29,3 prosent er afrikansk-amerikanere, 11,4 prosent er hispanics (av latinamerikansk opprinnelse) og 0,5 prosent er nordamerikanske urfolk. Siden 1830 og særlig etter 1960 har byen hatt et sterkt økende antall innbyggere.

Økonomi og kultur

Flest er sysselsatt i delstatsadministrasjonen og mange er ansatt innen helsevesen, undervisning og forskning. Industrien produserer blant annet elektriske og elektroniske produkter og medisinsk utstyr, farmasøytiske produkter, klær og næringsmidler. Raleigh har omfattende bank- og forsikringsvirksomheter.

Byen er en del av forsknings- og undervisningssamarbeidet Research Triangle som omfatter North Carolina State University i Raleigh, Durham University i Durham og University of North Carolina i Chapel Hill. Raleigh har flere universiteter og høyskoler, blant annet teknisk høyskole og landbrukshøyskole.

Det er flere museer og gallerier, som Contemporary Art Museum of Raleigh, North Carolina Museum of Art, North Carolina Museum of History og North Carolina Museum of Natural Sciences. Konserter arrangeres blant annet i Coastal Credit Union Music Park at Walnut Creek, Red Hat Amphitheater, Koka Boot Amphitheatre og Duke Energy Center for the Performing Arts.

Blant årlige arrangementer er Art in Bloom (mars), Dreamville Festival og Mid-Town Square Spring Festival (april), Casktoberfest og Triangle Oktoberfest (oktober) samt Moonlight in the Garden og Raleigh Christmas Parade (november).

Historie

Raleigh er en av få byer i USA som er planlagt og bygd som delstatshovedstad. Beliggenheten i et skogsområde 56 kilometer fra Atlanterhavet ble i 1788, få år etter den amerikanske revolusjon, valgt blant for å beskytte mot angrep fra kysten. Raleigh ble konstituert som by i 1792. Den ble anlagt i et rutenettmønster med North Carolina State Capitol-bygningen i sentrum. I 1808 ble USAs fremtidige 17. president Andrew Johnson født her. Capitol-bygningen ble ødelagt av brann i 1831, men ble gjenoppført og innviet i 1840. Jernbanelinjen The Wilmington & Raleigh Railroad åpnet samme år. Fornøyelsesparken Pullen Park ble innviet i 1887.

Den første flyplassen ble tatt i bruk i 1929. En orkan i 1954 anrettet betydelige skader. Åpningen av Research Triangle i 1959 ga støtet til en hurtig byvekst. I 1991 ble to store skyskrapere reist. Den 164 meter høye skyskraperen PNC Plaza (tidligere RBC Plaza), et kontor- og boligbygg i 34 etasjer, ble fullført i 2008. En tornado i 2011 anrettet betydelige skader. Jernbanestasjonen Raleigh Union Station åpnet i 2018.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg