Appalachene

Appalachene. Parti fra Green Mountains i den amerikanske delstaten Vermont. Dette fjellsystemet utgjør en del av Appalachene. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Appalachene er et fjellsystem i Nord-Amerika, som strekker seg mer enn 1900 km fra Gaspéhalvøya i Québec (Canada) til Alabama (USA).

Faktaboks

Uttale

æpəleitʃiən mauntinz

Også kjent som
engelsk: Appalachian Mountains

Fjellene når en bredde av 300 km og en høyde av cirka 2000 moh., og danner en naturlig barriere mellom den atlantiske kystslette og det indre lavland. De har derfor spilt en avgjørende rolle i kontinentets økonomiske og bosetningsmessige historie.

Inndeling

Appalachene kan deles på langs i tre soner. Nærmest De store sletter (Great Plains) ved Mississippielven ligger de horisontalt lagdelte Catskill-, Allegheny- og Cumberlandfjellene, til dels sterkt oppskåret av elvedaler.

Øst for denne sonen kommer de egentlige foldede Appalachene (fra slutten av paleozoisk tid) med lange nordøst–sørvestgående daler utarbeidet i løsere berg i foldenes strøkretning med mellomliggende rygger i hardere berg. Denne sone avsluttes i øst av den store appalachiske dal. Her finnes nedre del av St. Lawrence, Champlaindalen, Hudsonelvens dal og de øvre løp av elvene Delaware, Susquehanna, Potomac og Tennessee.

Den tredje sone mot øst består av harde, metamorfe bergarter; her finnes de høyeste topper i Appalachene. Kull finnes mange steder i Appalachene, og de er også rike på jern.

Fjellgrupper

Av enkelte grupper kan nevnes White Mountains (med Mount Washington 1918 moh.) og Green Mountains øst for Champlaindalen, og Blue Ridge lenger sørvest med den høyeste topp i Appalachene, Mount Mitchell (2037 moh.) i North Carolina. Skråningen fra Blue Ridge mot den atlantiske kystslette faller av i trappetrinn og kalles Piedmont Region.

Appalachene omfatter vannskillet mellom Atlanterhavets og Mexicogolfens tilløp. Den sørlige del av Appalachene er dekket av en svært artsrik løvskog, mot nord vokser blandingsskog.

Hele fjellsystemet blir ofte feilaktig kalt Alleghenyfjellene.

Samferdsel

Jernbanene og veiene gjennom Appalachene går gjennom trange daler som elvene har gravd på tvers av de harde nordøst–sørvest-gående rygger. Hudson–Mohawkdalene danner de laveste passasjene gjennom Appalachene. Gjennom Mohawkdalen går Eriekanalen, som forbinder de store nordamerikanske sjøer med Hudsonelven.

Geografi

Appalachene stekker seg over følgende provinser/delstater:

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

skrev Svein Askheim

øøøh; Karibia, Apalakkene? Jeg tror denne ligger i feil fagkategori. Jeg søkte flere ganger men fant ingenting før jeg tilslutt prøvde med denne skrivemåten.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg