Robert Edward Lee

Robert Edward Lee av Ukjent/NTB Scanpix ※. Gjengitt med tillatelse

Robert Edward Lee var en amerikansk offiser kjent for sin innsats som leder av sørstatshæren under den amerikanske borgerkrigen.

Lee var kaptein i ingeniørvåpenet med midlertidig rang av oberst i krigen mot Mexico i 1846-1848. Da borgerkrigen brøt ut i 1861 ble han oberst i unionshæren.

Lee var sørstatsmann, men betinget motstander av slaveriet. Først ble han tilbudt stillingen som øverstkommanderende over nordstatshæren rundt Washington, men takket nei av lojalitet overfor sin hjemstat Virginia. Han fungerte først som rådgiver for president Jefferson Davis med tittel full general.

I mai 1862 ble han øverstkommanderende over sørstatshæren i Nord-Virginia. Han tvang nordstatshæren vekk fra angrepet på Richmond, seiret ved Manassas i august, kjempet uavgjort ved Antietam i september, seiret ved Fredericksburg i desember, og ved Chancellorsville i mai 1863. Men etter å ha rykket inn i Pennsylvania ble han i juli 1863 slått av general Meade i det kjente slaget ved Gettysburg, og måtte trekke seg tilbake til Virginia.

Fra mai 1864 førte han et hårdnakket, men mislykket forsvar mot general Grant. Resultatet ble en langvarig beleiring av byene Richmond og Petersburg. I januar 1865 ble han øverstkommanderende for alle sørstatenes styrker. Slutten kom ved Petersburg, som han etter militære tilbakeslag måtte oppgi 2. april 1865. Han overga seg selv og sine styrker 9. april ved Appomattox.

Etter krigen var Lee president for Washington College i Lexington. Han var en av borgerkrigens dyktigste feltherrer og meget populær blant soldatene. Hans memoarer og brev ble utgitt i 1924.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

13. mars 2017 skrev Michael Rosendahl

Hei.
Jeg sendte inn et endringsforslag til artikkelen om Robert E Lee 16.10.2016 som ennå ikke er evaluert. Er ikke det lang tid for å evaluere?
Hilsen Michael Rosendahl

10. mai 2017 svarte Mari Paus

Hei Michael,
Jo, det har dessverre tatt litt tid. Årsaken er at vi mangler en fagansvarlig for kategorien. Nå har redaksjonen endelig fått vurdert forslaget ditt. Tusen takk for bidraget! Vennlig hilsen Mari i redaksjonen

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.