Nicolai Wergeland (prest)

Faktaboks

Nicolai Wergeland
Døpt Niels Vergeland Lassesen
Født
9. november 1780, Hosanger, Osterøy
Død
25. mars 1848, Eidsvoll
Nicolai Wergeland

Kopi etter miniatyr. Bilde fra Norsk biografisk leksikon

Nicolai Wergeland
Av /※.
Nicolai Wergeland
Nicolai Wergeland var en norsk geistlig, politiker og eidsvollsmann.

Nicolai Wergeland var en norsk geistlig, politiker og eidsvollsmann. Han var far til Henrik Wergeland, Camilla Collett og Oscar Wergeland. Wergeland ble cand.theol. i 1803, fra 1806 adjunkt, fra 1812 kapellan i Kristiansand, sogneprest til Eidsvoll fra 1816, prost i 1822.

Wergeland ble kjent da han i 1811 vant konkurransen som Selskabet for Norges Vel arrangerte om det beste skrift til fordel for et norsk universitet; prisskriftet Mnemosyne utkom samme år og vant alminnelig anerkjennelse.

Wergeland møtte på Riksforsamlingen i 1814 som representant for Kristiansand. Han var en av unionspartiets (de som støttet en union med Sverige) ledende menn og medlem av konstitusjonskomiteen. Sin antidanske innstilling gav han uttrykk for i sitt skrift fra 1816 Sandfærdig Beretning om Danmarks politiske Forbrydelser imod Kongeriget Norge.

Han var levende interessert i sønnens dikteriske utvikling. Under dennes strid med Welhaven utgav han Retfærdig Bedømmelse af Henrik Wergelands Poesie og Karakteer (1833) og Forsvar for det norske Folk og udførlig Kritik over det beryktede Skrift Norges Dæmring (1835). I 1848 kom hans Tanker og Bekjendelser.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg