Dagne Groven Myhren

Faktaboks

Dagne Groven Myhren
Født
19. september 1940, Oslo

Artikkelstart

Dagne Groven Myhren er ein norsk kvedar og forskar.

Bakgrunn

Dagne Groven Myhren er fødd i Oslo. Ho har undervist i nordisk litteratur ved Universitetet i Oslo sidan 1972 og var professor II same staden i perioden 1998–2003. I tillegg til nordisk har ho studert folkeminnevitskap og musikk. Ho har vore statsstipendiat sidan 1990.

Forsking og formidling

I 1988 blei Groven Myhren dr.philos. ved Universitetet i Oslo med avhandlinga Kjærlighet og logos, som er ein studie av Henrik Wergelands «verdensdikt» («Skabelsen, Mennesket og Messias» og «Mennesket»). Avhandlinga blei gitt ut som bok i 1991. Utanom Wergeland har ho i forsking og formidling vore sterkt oppteken av Ingeborg Refling Hagen, som var tanta hennar på morssida. Ho har vore engasjert i Suttung-rørsla, stifta av Riefling Hagen, og er elles ein aktiv debattant i dagspressa og andre fora. Andre forskingsinteresser innanfor norsk litteratur omfattar Hans E. Kinck, Tarjei Vesaas og folkedikting som «Draumkvedet».

Musikar og komponist

Som songar har Groven Myhren tileigna seg songtradisjonar frå Telemark, og fleire har framheva den stilistiske spennvidda og sensitiviteten i songen hennar. Ho har fått viktige impulsar frå faren sin, Eivind Groven, frå Talleiv Røysland og frå Aslak Brekke. NRK byrja å gjere opptak av henne i 1964, og same året tok ho til å lage folkemusikkprogram for NRK Radio. Ho var mellom initiativtakarane til kvedarkursa på Club 7 i Oslo, der ho underviste frå 1975 av, og ho var medredaktør for antologien Ei vise vil eg kveda (1978).

Ho har vidare vore dagleg leiar for Eivind Grovens institutt for reinstemming sidan 1977, og ho er med på platene Eivind Groven med hardingfele og seljefløyte på nye og gamle vegar (1981) og Som symra rein og blå. Eivind Grovens reinstemde orgel (1985). Ho har òg sett tone til fleire tekstar av Henrik Wergeland, Ingeborg Riefling Hagen, Bjørnstjerne Bjørnson og andre. Fleire av dei er med i Suttung forlags songbok, Der bruser toneelver, der blinker folkesang (1984) og kom som album med same namn i 2008.

Les meir i Store norske leksikon

Litteratur

  • Andreas Bjørkum, Magne Myhren, Bjørn Aasland (red.): Folkemusikk og folkemusikkutøvarar i Noreg, bd. 2. Oslo 2006
  • Dagne Groven Myhren: «Vokal folkemusikk. En tradisjon og en revolusjon», Årbok for norsk folkemusikk. Oslo 1994
  • Rolf Myklebust: 50 år med folkemusikk. Oslo 1982

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg