Wincents Sebbelow

Faktaboks

Wincents Sebbelow
Wincents Lassen Sebbelow
Født
10. desember 1770, Tranekær på Langeland, Danmark
Død
19. april 1841, Larvik, Vestfold

Artikkelstart

Wincents Sebbelow var en dansk-norsk kjøpmann og politiker. Han var utdannet jurist, og kom til Norge i 1796. Etter noen år slo han seg ned som kjøpmann i Kristiansand. Der ble han tidlig kjent for sitt temperament og sin tendens til å komme i konflikt med både privatpersoner og offentlige myndigheter.

Sebbelow engasjerte seg i lokal næringsutvikling og senere i rikspolitikken, blant annet ved å sende inn et grunnlovsutkast til Riksforsamlingen på Eidsvoll 1814.

Han ble i 1818 innvalgt på Stortinget og ivret der for sitt program for en alternativ finanspolitikk basert på økt utstedelse av pengesedler. Programmet fikk betydelig oppmerksomhet og en viss støtte blant borgere og bønder, men planen vant ikke gehør hos stortingsflertallet.

Sebbelow ble gjenvalgt til Stortinget i 1821 og 1822, men gikk deretter ut av politikken. Han ble utnevnt til krigskommissær og flyttet til Larvik, hvor han bodde til sin død.

Hans sønn Christian August Sebbelow opprettet flere legater, blant annet til et hjem for ugifte mødre, Sebbelows stiftelse, som fortsatt er i drift i Oslo.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg