Den midlertidige grunnloven som trådte i kraft 15. januar 2007, erklærer Nepal som føderal demokratisk republikk. Kongen ble fratatt all makt i overgangsgrunnloven, og statsministeren er fungerende statsoverhode. Formell innføring av republikken fant sted 28. mai 2008 da den grunnlovsgivende forsamlingen møttes for første gang. Landet hadde vært monarki siden 1769. Den nye grunnloven skulle etter planen ferdigstilles i mai 2010, men ferdigstillingen har stadig blitt utsatt.

Administrativt er Nepal inndelt i fem regioner, 14 soner og disse videre i distrikter og lokalområder. Før 1990 ble disse styrt av statsutnevnte representanter; nå demokratiseres styret på lokalt nivå.

Rettsvesenet omfatter en høyesterett, appelldomstoler og distriktsretter. Høyesteretts formann utnevnes av kongen etter anbefaling fra et konstitusjonelt råd, mens andre dommere utnevnes på anbefaling av et judisielt råd.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

3. mars 2009 skrev Maren Haugeto

I dag er vel Nepal en republikk, og tidligere Kong Gyanendra er fratatt all makt. Noen som kan mer om det enn meg burde skrive noen setninger om det :)

8. mars 2012 svarte Petter Marstein

"Den nye grunnloven skal etter planen ferdigstilles i mai 2010."
Er den blitt laget og er det noe spesielt av betydning som står i den?

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.