Nepals politiske system

Den midlertidige grunnloven som trådte i kraft 15. januar 2007, erklærte Nepal som føderal demokratisk republikk. Kongen ble fratatt all makt i overgangsgrunnloven, og statsministeren ble statsoverhode. Formell innføring av republikken fant sted 28. mai 2008, da den grunnlovsgivende forsamlingen møttes for første gang. Landet hadde vært monarki siden 1769.

En ny grunnlov trådte i kraft i 2015, og denne erklærte Nepal som en føderal stat med tre regjeringsnivåer: føderalt, provinsielt og lokalt. Intensjonen er å desentralisere makt fra Kathmandu til de nyopprettede syv provinsene og til kommunale enheter. En tredjedel av setene er reservert for kvinner på alle tre nivåer av regjeringen. Det er også laget et system som skal sikre representasjon av kasteløse, urfolk og minoritetsgrupper i de styrende strukturer.

Administrativt

Etter grunnloven av 2015 har Nepal syv provinser og kommunale enheter.

Rettsvesen

Rettsvesenet omfatter en høyesterett, appelldomstoler og distriktsretter. Høyesteretts formann utnevnes av kongen etter anbefaling fra et konstitusjonelt råd, mens andre dommere utnevnes på anbefaling av et judisielt råd.

Kommentarer (2)

skrev Maren Haugeto

I dag er vel Nepal en republikk, og tidligere Kong Gyanendra er fratatt all makt. Noen som kan mer om det enn meg burde skrive noen setninger om det :)

svarte Petter Marstein

"Den nye grunnloven skal etter planen ferdigstilles i mai 2010."Er den blitt laget og er det noe spesielt av betydning som står i den?

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg