Nepals geografi

Fjellmassivet Annapurna i midtre del av Nepal når opp i 8091 moh. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Artikkelstart

Nepal er et fjelland. Sør i landet ligger en 15–35 km bred slette (Terai) oppbygd av tertiære avsetninger. Den er lav, med stigning fra 180–360 moh. I den sørlige delen drives jordbruk, mens deler er myrlendt med tett jungel.

900–1200 m høye fjell (Siwalikfjellene) danner grensen mellom Terai og Nepals kjerneregion, de øst–vestgående dalfører. Her er Katmandudalen viktigst. Gjennom dalen renner elven Bagmati. Elvesletta er oppfylt av fruktbare elveavsetninger.

Nord for de sentrale dalene ligger selve fjellandskapet; Himalaya. Her ligger Jordens høyeste fjell, Mount Everest, 8844 moh. (tidligere målt til 8850, 8848 og 8846 moh.) og flere andre topper på over 8000 moh.

Nepal har store klimatiske variasjoner. I lavlandet er det subtropisk klima, mens det i fjellområdene er så kaldt at både snø og isbreer ligger hele året. Nepal er spesielt sårbart for klimaendringer knyttet til endret vannføring i Himalayafjellene.

Landet har mange elver og fosser og stort potensial for vannkraft.

Nepal er omgitt av India på tre sider og av Kinas autonome Xizang-region ( Tibet ) i nord. Landet er adskilt fra Bangladesh av en omlag fem kilometer lang stripe av Indias delstat Vest-Bengal. Nepal er nesten helt avhengig av India for transittfasiliteter og tilgang til havet.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg