Nepal er et fjelland. Sør i landet ligger en 15–35 km bred slette (Terai) oppbygd av tertiære avsetninger. Den er lav, med stigning fra 180–360 moh. I den sørlige delen drives jordbruk, mens deler er myrlendt med tett jungel.

900–1200 m høye fjell (Siwalikfjellene) danner grensen mellom Terai og Nepals kjerneregion, de øst–vestgående dalfører. Her er Katmandudalen viktigst. Gjennom dalen renner elven Bagmati. Elvesletta er oppfylt av fruktbare elveavsetninger.

Nord for de sentrale dalene ligger selve fjellandskapet; Himalaya. Her ligger Jordens høyeste fjell, Mount Everest, 8844 moh. (tidligere målt til 8850, 8848 og 8846 moh.) og flere andre topper på over 8000 moh.

Nepal har store klimatiske variasjoner. I lavlandet er det subtropisk klima, mens det i fjellområdene er så kaldt at både snø og isbreer ligger hele året. Nepal er spesielt sårbart for klimaendringer knyttet til endret vannføring i Himalayafjellene.

Landet har mange elver og fosser og stort potensial for vannkraft.

Nepal  er omgitt av India på tre sider og av Kinas autonome Xizang-region ( Tibet ) i nord. Landet er adskilt fra Bangladesh av en omlag fem kilometer lang stripe av Indias delstat Vest-Bengal.  Nepal er nesten helt avhengig av India for transittfasiliteter og tilgang til havet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.