camorra

Camorra er en italiensk kriminell organisasjon som oppstod i Napoli og som første gang ble omtalt på 1800-tallet. Noen mener organisasjonen kan ha oppstått flere hundre år tidligere.

Faktaboks

Uttale
kamˈårra

I utgangspunktet var camorraen organisert hierarkisk, der forskjellige grupper hadde kontroll over bestemte områder, og drev med illegal virksomhet, som pengeutpressing, smugling, prostitusjon og liknende.

Mot slutten av 1800-tallet lyktes det myndighetene å bekjempe camorraen, og på begynnelsen av 1900-tallet regner man med at organisasjonen praktisk talt hadde forsvunnet.

I etterkrigstiden oppstod camorraen igjen, og i 1970- og 80-årene fikk organisasjonen vokse seg stor og fikk makt og innflytelse i Napoli og omegn. I dag driver camorraen med utstrakt illegal virksomhet, som narkotikahandel, våpensmugling og pengeutpressing, men er også innblandet i mer tradisjonell forretningsvirksomhet. Avfallshåndtering og forfalskning av merkevarer er eksempler på lukrativ virksomhet camorraen har drevet med i den senere tiden.

Et innblikk i hvordan camorraen opererer i dag kan man få i Roberto Savianos bok Gomorra fra 2006, hvor forfatteren beskriver i hvor stor grad camorraen er infiltrert i forretningslivet i Italia, og hvordan organisasjonen har fått fotfeste internasjonalt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg