Camorra, italiensk kriminell organisasjon, oppstått i Napoli og omtalt første gang på 1800-tallet. Noen mener organisasjonen kan ha oppstått flere hundre år tidligere. 

I utgangspunktet var camorraen organisert hierarkisk, der forskjellige grupper hadde kontroll over bestemte områder, og drev med illegal virksomhet, som pengeutpressing, smugling, prostitusjon o.l.

Mot slutten av 1800-tallet lyktes det myndighetene etter hvert å bekjempe camorraen, og på begynnelsen av 1900-tallet regner man med at organisasjonen praktisk talt hadde forsvunnet.

I etterkrigstiden oppstod camorraen igjen, og i 1970- og 80-årene fikk organisasjonen vokse seg stor og fikk makt og innflytelse i Napoli og omegn. I dag driver camorraen med utstrakt illegal virksomhet, som narkotikahandel, våpensmugling og pengeutpressing, men er også innblandet i mer tradisjonell forretningsvirksomhet. Avfallshåndtering og forfalskning av merkevarer er eksempler på lukrativ virksomhet camorraen har drevet med i den senere tiden. 

Et innblikk i hvordan camorraen opererer i dag man få i Roberto Savianos bok Gomorra fra 2006, hvor forfatteren beskriver i hvor stor grad camorraen er infiltrert i forretningslivet i Italia, og hvordan organisasjonen har fått fotfeste internasjonalt. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.