Camorra, italiensk kriminell organisasjon, oppstått i Napoli og omtalt første gang på 1800-tallet. Noen mener organisasjonen kan ha oppstått flere hundre år tidligere. 

I utgangspunktet var camorraen organisert hierarkisk, der forskjellige grupper hadde kontroll over bestemte områder, og drev med illegal virksomhet, som pengeutpressing, smugling, prostitusjon o.l.

Mot slutten av 1800-tallet lyktes det myndighetene etter hvert å bekjempe camorraen, og på begynnelsen av 1900-tallet regner man med at organisasjonen praktisk talt hadde forsvunnet.

I etterkrigstiden oppstod camorraen igjen, og i 1970- og 80-årene fikk organisasjonen vokse seg stor og fikk makt og innflytelse i Napoli og omegn. I dag driver camorraen med utstrakt illegal virksomhet, som narkotikahandel, våpensmugling og pengeutpressing, men er også innblandet i mer tradisjonell forretningsvirksomhet. Avfallshåndtering og forfalskning av merkevarer er eksempler på lukrativ virksomhet camorraen har drevet med i den senere tiden. 

Et innblikk i hvordan camorraen opererer i dag man få i Roberto Savianos bok Gomorra fra 2006, hvor forfatteren beskriver i hvor stor grad camorraen er infiltrert i forretningslivet i Italia, og hvordan organisasjonen har fått fotfeste internasjonalt. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.