Camorra er en italiensk kriminell organisasjon som oppstod i Napoli og som første gang ble omtalt på 1800-tallet. Noen mener organisasjonen kan ha oppstått flere hundre år tidligere.

Faktaboks

Uttale
kamˈårra

I utgangspunktet var camorraen organisert hierarkisk, der forskjellige grupper hadde kontroll over bestemte områder, og drev med illegal virksomhet, som pengeutpressing, smugling, prostitusjon og liknende.

Mot slutten av 1800-tallet lyktes det myndighetene å bekjempe camorraen, og på begynnelsen av 1900-tallet regner man med at organisasjonen praktisk talt hadde forsvunnet.

I etterkrigstiden oppstod camorraen igjen, og i 1970- og 80-årene fikk organisasjonen vokse seg stor og fikk makt og innflytelse i Napoli og omegn. I dag driver camorraen med utstrakt illegal virksomhet, som narkotikahandel, våpensmugling og pengeutpressing, men er også innblandet i mer tradisjonell forretningsvirksomhet. Avfallshåndtering og forfalskning av merkevarer er eksempler på lukrativ virksomhet camorraen har drevet med i den senere tiden.

Et innblikk i hvordan camorraen opererer i dag kan man få i Roberto Savianos bok Gomorra fra 2006, hvor forfatteren beskriver i hvor stor grad camorraen er infiltrert i forretningslivet i Italia, og hvordan organisasjonen har fått fotfeste internasjonalt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg