Capri, øy i Italia, i Tyrrenske hav, i regionen Campania, ved den sørlige inngang til Napolibukta. 10,4 kmmed 15 000 innbyggere (2015). Øya kalles på italiensk Isola di Capri, og har to kommuner: Capri i øst, med landingsplassen Marina Grande i nord og Marina Piccola i sør, og Anacapri i det indre, nesten 300 moh.

Øya består hovedsakelig av kalkstein, og er sterkt kupert, høyeste punkt Monte Salaro, 589 moh. Kysten er delvis stupbratt, og havet har gravd ut pittoreske klippeformasjoner og merkelige grotter, bl.a. den berømte Grotta Azzurra («Den blå grotte») på nordvestkysten med dens fantastiske lyseffekter.

Jorden er fruktbar, det dyrkes sydfrukter, druer og oliven, og ved kysten foregår et betydelig fiske. På grunn av det behagelige klimaet og den vakre naturen er øya et av Europas mest søkte turiststeder.

Det finnes en rekke ruiner fra romertiden da flere av keiserne, særlig Tiberius, oppholdt seg ofte her. Tiberius skal ha oppført 12 palasser på øya. Axel Munthe bygde her sin villa San Michele og bidrog til at fuglelivet på øya ble fredet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.