Capri

Capri er en øy i Italia, i Tyrrenske hav, i regionen Campania, ved den sørlige inngang til Napolibukta. Den har et areal på 10,4 km2 og har 14 164 innbyggere (2019). Øya kalles på italiensk Isola di Capri, og har to kommuner: Capri i øst, med landingsplassen Marina Grande i nord og Marina Piccola i sør, og Anacapri i det indre, nesten 300 meter over havet.

Faktaboks

Uttale
cˈapri
Etymologi
av latin capra, ‘geit’

Natur

Øya består hovedsakelig av kalkstein, og er sterkt kupert, høyeste punkt Monte Salaro, 589 meter over havet. Kysten er delvis stupbratt, og havet har gravd ut pittoreske klippeformasjoner og merkelige grotter, blant annet den berømte Grotta Azzurra («Den blå grotte») på nordvestkysten med dens fantastiske lyseffekter.

Næringsliv

Jorden er fruktbar, det dyrkes sydfrukter, druer og oliven, og ved kysten foregår et betydelig fiske. På grunn av det behagelige klimaet og den vakre naturen er øya et av Europas mest søkte turiststeder.

Historikk

Det finnes en rekke ruiner fra romertiden da flere av keiserne, særlig Tiberius, oppholdt seg ofte her. Tiberius skal ha oppført 12 palasser på øya. Axel Munthe bygde her sin villa San Michele og bidrog til at fuglelivet på øya ble fredet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg