Roberto Saviano

Faktaboks

Roberto Saviano
Uttale
roberto
Født
1979, Napoli, Italia

Artikkelstart

Roberto Saviano er en italiensk journalist og forfatter. Saviano har gjort seg bemerket i inn–og utland som kritiker av den napolitanske mafiaen som kalles la camorra. Han bruker litteraturen til å undersøke og rapportere om økonomisk kriminalitet og organisert kriminalitet.

Med en embetseksamen i filosofi, begynte Saviano sitte virke som journalist i 2002. I 2006 ga han ut boken Gomorra, som er en blanding av dokumentar og fiksjon, og handler om hvor stor makt og innflytelse camorraen har i Napoliområdet, ikke minst i forretningslivet. Boken ble raskt en bestselger og oversatt til en rekke språk. Boken ble filmatisert av Matteo Garrone i 2008, og vant Grand Prix på filmfestivalen i Cannes samme år. Etter suksessen med Gomorra, har Saviano blitt truet på livet og levd med politibeskyttelse. Han har til tross for dette fortsatt sitt virke som journalist og forfatter, og har jevnlig artikler på trykk i aviser og tidsskrifter i Italia, men også utenlands.

Roberto Saviano har kommet med flere utgivelser etter 2006, blant dem Zerozerozero (2013), en bok som tar leseren med på en reise i en brutal verden der kokainen spiller hovedrollen i en beskrivelse av latinamerikanske narkotikakarteller. Oversatt til norsk er også Il contrario della morte. Ritorno da Kabul fra 2007 (Det motsatte av døden. Hjemkomsten fra Kabul, 2009), en fortelling om en 17 år gammel jente som mister kjæresten sin som har vært soldat i Afghanistan.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg