Roberto Saviano

Faktaboks

Roberto Saviano
Uttale
rob'erto savi'ano
Født
1979, Napoli

Roberto Saviano, italiensk journalist og forfatter. Etter embetseksamen i filosofi ved universitetet i Napoli begynte Saviano i 2002 å arbeide som journalist, og ga i 2006 ut boken Gomorra, en blanding av en dokumentar og en roman som handler om hvor stor makt og innflytelse camorraen har i Napoliområdet, ikke minst i forretningslivet.

Boken ble raskt en bestselger som ble oversatt til en rekke språk, og har solgt i over 10 millioner eksemplarer over hele verden. Den ble oversatt til norsk av Jon Rognlien i 2008.

En film basert på Gomorra, regissert av Matteo Garrone, vant Grand Prix ved filmfestivalen i Cannes i 2008.

I perioden etter suksessen med Gomorra har Saviano måttet leve med politibeskyttelse fordi myndighetene har fryktet at hans liv kan være i fare etter at det har kommet flere drapstrusler mot ham. Han har i denne tiden fortsatt sin virksomhet som journalist og forfatter, og har jevnlig artikler på trykk i aviser og tidsskrifter ikke bare i Italia, men også i flere andre land.

Roberto Saviano har kommet med flere utgivelser etter 2006, blant dem Zerozerozero (2013, norsk oversettelse 2014), en bok som tar leseren med på en reise i en brutal verden der kokainen spiller hovedrollen i en beskrivelse av latinamerikanske narkotikakarteller. Oversatt til norsk er også Il contrario della morte. Ritorno da Kabul fra 2007 (Det motsatte av døden. Hjemkomsten fra Kabul, 2009), en fortelling om en 17 år gammel jente som mister kjæresten sin som har vært soldat i Afghanistan.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg