Campania

Campania.

Av .
Lisens: Public domain

Artikkelstart

Campania er en region i det sørlige Italia, som ligger ved Det tyrrenske hav. Regionen omfatter Storbyområdet Napoli i tillegg til provinsene Avellino, Benevento, Caserta og Salerno. Campanias areal er 13 595 km2 og regionen har 5 833 332 innbyggere (2017). Hovedstad og største by er Napoli.

Faktaboks

Uttale
campˈania

Natur

Campania er for det meste et fjelland, dominert av forskjellige kjeder som tilhører Appenninene. Høyest når Monti del Matese (Miletto, 2050 meter over havet) helt i nord på grensen mot Molise; den midtre del av provinsen domineres av Appennino Campano (1809 moh.); Cilentomassivet (ca. 1900 meter over havet) strekker seg helt ut til sørkysten. Kystlavlandet nord for Napoli (Terra di Lavoro, Volturnosletta) og sør for Salerno (Selesletta), er atskilt av enkelte, for det meste vulkanske fjellformasjoner, deriblant den ennå aktive Vesuv (1277 meter over havet). De største elvene er Volturno og Sele.

Befolkning

Campania er Italias tettest befolkede region, med sterk konsentrasjon til lavlandsområdene omkring hovedstaden Napoli. Byen er Sør-Italias største.

Næringsliv

Lavlandsområdene er svært fruktbare og intensivt oppdyrket. Jordbruket er svært allsidig («cultura mista»), med dyrking av hvete, mais, oliven, grønnsaker, frukt, vin m.m., ofte på samme åkerlapp. Stor feavl. Campania er den eneste del av Sør-Italia med en betydelig industri. Den omfatter petrokjemisk og kjemisk, metall-, verkstedindustri (skipsbygging, biler, fly), næringsmiddel- og tekstilindustri. Industrien er hovedsakelig konsentrert til Napoli og dens forsteder, men også til Salerno og Sarno. Sammen med høy befolkningstetthet har den betydelige industrien skapt store miljøproblemer. I kystbyene er fiske viktig. Stor turisttrafikk, bl.a. til Napoli, øyene Capri og Ischia og til Sorrentohalvøya.

Campanias vinproduksjon er resultat av et mildt klima og et jordsmonn som er ganske rikt og preget av vulkanske innslag. De best kjente vinene er Greco di Tufo, Ischia og Taurasi; sistnevnte er på DOCG-listen.

Historie

I oldtiden hersket etruskerne i det indre av Campania, men langs kysten var det greske kolonier, bl.a. Kyme (Cumae) og Neapolis. Landet ble erobret av den italiske stamme kampanerne, en gren av samnittene. Senere ble det en viktig provins i Romerriket. Landet ble okkupert av gotere, bysantinere og langobardere, før det ble erobret av normannerne på 1000-tallet og innlemmet i kongedømmet Sicilia på 1100-tallet. Del av kongedømmet Napoli fra 1282, forent med Italia 1860.

Campania har siden slutten av 1800-tallet hatt en sterk utvandring, først til USA og bl.a. Argentina, etter andre verdenskrig også til det mer velstående Nord-Italia og europeiske land som Tyskland, Frankrike og Sveits. Regionen har flere ganger vært hjemsøkt av jordskjelv.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg