Campania, region i Italia, ved Tyrrenske hav, omfatter provinsene Avellino, Benevento, Caserta, Napoli og Salerno; 13 595 km2 med 5 725 100 innb. (2003). Hovedstad: Napoli.

Campania er for det meste et fjelland, dominert av forskjellige kjeder som tilhører Appenninene. Høyest når Monti del Matese (Miletto, 2050 moh.) helt i nord på grensen mot Molise; den midtre del av provinsen domineres av Appennino Campano (1809 moh.); Cilentomassivet (ca. 1900 moh.) strekker seg helt ut til sørkysten. Kystlavlandet nord for Napoli (Terra di Lavoro, Volturnosletta) og sør for Salerno (Selesletta), er atskilt av enkelte, for det meste vulkanske fjellformasjoner, deriblant den ennå aktive Vesuv (1277 moh.). De største elvene er Volturno og Sele.

Campania er Italias tettest befolkede region, med sterk konsentrasjon til lavlandsområdene omkring hovedstaden Napoli. Byen er Sør-Italias største.

Lavlandsområdene er svært fruktbare og intensivt oppdyrket. Jordbruket er svært allsidig («cultura mista»), med dyrking av hvete, mais, oliven, grønnsaker, frukt, vin m.m., ofte på samme åkerlapp. Stor feavl. Campania er den eneste del av Sør-Italia med en betydelig industri. Den omfatter petrokjemisk og kjemisk, metall-, verkstedindustri (skipsbygging, biler, fly), næringsmiddel- og tekstilindustri. Industrien er hovedsakelig konsentrert til Napoli og dens forsteder, men også til Salerno og Sarno. Sammen med høy befolkningstetthet har den betydelige industrien skapt store miljøproblemer. I kystbyene er fiske viktig. Stor turisttrafikk, bl.a. til Napoli, øyene Capri og Ischia og til Sorrentohalvøya.

Campanias vinproduksjon er resultat av et mildt klima og et jordsmonn som er ganske rikt og preget av vulkanske innslag. De best kjente vinene er Greco di Tufo, Ischia og Taurasi; sistnevnte er på DOCG-listen.

I oldtiden hersket etruskerne i det indre av Campania, men langs kysten var det greske kolonier, bl.a. Kyme (Cumae) og Neapolis. Landet ble erobret av den italiske stamme kampanerne, en gren av samnittene. Senere ble det en viktig provins i Romerriket. Landet ble okkupert av gotere, bysantinere og langobardere, før det ble erobret av normannerne på 1000-tallet og innlemmet i kongedømmet Sicilia på 1100-tallet. Del av kongedømmet Napoli fra 1282, forent med Italia 1860.

Campania har siden slutten av 1800-tallet hatt en sterk utvandring, først til USA og bl.a. Argentina, etter den annen verdenskrig også til det mer velstående Nord-Italia og europeiske land som Tyskland, Frankrike og Sveits. Regionen har flere ganger vært hjemsøkt av jordskjelv.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.