Ischia

Ischia

Ischia. Utsikt over havnen i Ischia by. I horisonten skimtes det italienske fastlandet med Pozzuoli. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Ischia er en vulkansk øy i Italia, i Tyrrenske hav, i regionen Campania, 30 kilometer sørvest for Napoli. Den har et areal på 46 kvadratkilometerog har 70 043 innbyggere (2019). Øya heter på italiensk Isola d'Ischia og består av seks kommuner, den største av dem er Ischia med omtrent 20 169 innbyggere.

Faktaboks

Uttale
ˈiskia
Etymologi
latin Aenaria
Også kjent som
gr. Pithekussa

Høyeste topp på Ischia, Monte Epomeo, 788 meter over havet, er en utslokt vulkan, siste utbrudd i 1301. Det indre av øya er for en stor del dekket av krattskog (maquis), kastanje- og pinjeskoger. Øya er fruktbar, og det dyrkes sitrus- og annen frukt. Klimaet er mildt og tørt. Det finnes varme mineralkilder på øya og vakker natur har gjort Ischia meget besøkt av turister. Byen Ischia lå opprinnelig på en liten øy like utenfor nordøstkysten, der det nå ligger en borg fra 1400-tallet.

Ischia ble kolonisert av grekere på 700-tallet fvt. og kom 326 fvt. under Roma. Henrik Ibsen bodde sommeren 1867 på Ischia og skrev Peer Gynt der.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg