Ischia

Ischia. Utsikt over havnen i Ischia by. I horisonten skimtes det italienske fastlandet med Pozzuoli. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Ischia, vulkansk øy i Italia, i Tyrrenske hav, i regionen Campania, 30 km sørvest for Napoli. 46 km2 med 64 000 innbyggere (2015). Øya heter på italiensk Isola d'Ischia og består av seks kommuner, den største av dem er Ischia med omtrent 18 700 innbyggere.

Faktaboks

uttale:
ˈiskia
etymologi:
latin Aenaria
også kjent som:
gr. Pithekussa

Høyeste topp, Monte Epomeo, 788 moh., er en utslokt vulkan, siste utbrudd i 1301. Det indre av øya er for en stor del dekket av krattskog (maquis), kastanje- og pinjeskoger. Øya er fruktbar, og det dyrkes sitrus- og annen frukt. Mildt, tørt klima, varme mineralkilder og vakker natur har gjort Ischia meget besøkt av turister. Byen Ischia lå opprinnelig på en liten øy like utenfor nordøstkysten, der det nå ligger en borg fra 1400-tallet.

Ischia ble kolonisert av grekere på 700-tallet f.Kr. og kom 326 f.Kr. under Roma. Henrik Ibsen bodde sommeren 1867 på Ischia og skrev Peer Gynt der.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg