Maurice Chappaz

Faktaboks

Maurice Chappaz
Uttale

sjapa'z

Artikkelstart

Maurice Chappaz (1916-2009), sveitsisk franskspråklig forfatter. Han avbrøt tidlig juss-studiene for å bli forfatter, men var gjennom livet svært usikker på sine litterære evner. I 1947 giftet han seg med forfatteren S. Corinna Bille, og etter hennes død i 1979 brukte han mye tid på å utgi hennes etterlatte skrifter. Hans eget forfatterskap var omfattende og svært variert; tonefallet i bøkene spente fra religiøs fromhet til humor og satire. Men et gjennomgående tema hos ham er naturen i Sveits, som han skildret med sterk innlevelse og i en særegen poetisk prosa.

En av Chappaz' mest kjente bøker om naturen i sine hjemtrakter, er Le Testament du Haut-Rhône (1953, "Testamentet fra Øvre Rhône-dalen"). Som landmåler og som journalist fulgte han også utbyggingen av en demning i de sørvestre delene av Sveits: Chant de la grande Dixence (1965, "Sangen om den store Dixence-demningen"). En bok som oppnådde særlig stor popularitet, var Portraits de Valaisans - en légende et en vérité (1965, "Portretter av folk fra Valais - i legender og i virkeligheten". Men Chappaz har reist over hele verden, og blant hans mange reisebeskrivelser er også en skildring fra Svalbard.

Chappaz var sterkt opptatt av naturvern. Ikke minst hevdet han at masseturismen gjorde at Sveits nærmest var blitt til salgs, og at den ødela landets enestående natur. En bok om dette som særlig kom til å skape strid, var Les Maquereaux des cimes blanches (1976, "De hvite tinders halliker"). Mot slutten av sitt liv ble han stadig mer opptatt av religiøse spørsmål. Da han var 85 år gammel, utga han Évangile selon Judas, (2001, "Evangelium etter Judas"). Denne boken befinner seg i skjæringspunktet mellom teologi og fiksjon og drøfter om et menneske kan være forutbestemt til å gjøre noe ondt. Den regnes blant hans aller viktigste bøker. Chappaz mottok en rekke prestisjefylte priser i sitt hjemland og regnes blant de mest toneangivende forfatterne i Sveits på 1900-tallet.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg