S. Corinna Bille

Faktaboks

S. Corinna Bille

Stéphanie Bille

Uttale

bi'j

Født
1912
Død
1979

S. Corinna Bille, pseudonym for Stéphanie Bille, franskspråklig sveitsisk forfatter. Hun kom fra en familie med mange kunstnere, men utdannet seg innenfor økonomi før hun i 1939 debuterte som forfatter. Etter et mislykket første ekteskap giftet hun seg i 1947 med den sveitsiske lyrikeren Maurice Chappaz (1916 - 2009). De første bøkene hennes hadde en realistisk grunntone, men hun var sterkt opptatt av drømmer og drømmetydning, og denne interessen bidro til at hun etter hvert utviklet en personlig form for magisk realisme. Hun skrev romaner, lyrikk og skuespill, men særlig dyrket hun kortprosaen, og hun har også skrevet en rekke fortellinger for barn som har oppnådd stor popularitet.

Bille hadde et omfattende forfatterskap. Den første romanen hennes, Théoda (1944), fikk stor oppmerksomhet. Senere fulgte blant annet Le grand tourment (1951, "Den store kval") og Le sabot de Vénus (1953, "Venus' tresko"). På 1970-tallet fikk hun mange utmerkelser for bøkene sine, blant annet den franske Goncourt-prisen for noveller for samlingen La demoiselle sauvage (1974, "Den ville unge piken"). Blant de mest kjente bøkene hennes for barn er Cent petites histoires cruelles (1973, "Hundre små grusomme historier"). Også mange av diktene hennes kommer i stadig nye utgaver. Noen av de mest kjente er samlet i Chants d'amour et d'absence (1996, "Sanger om kjærlighet og fravær").

Mange regner Bille som den viktigste kvinnelige franskspråklige forfatteren i Sveits. Etter hennes død var interessen for bøkene hennes synkende en tid, men den har vært sterkt økende igjen etter det siste århundreskiftet.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg