Melinda Nadj Abonji

Faktaboks

Melinda Nadj Abonji
Født
22. juni 1968, Becsej (Vojvodina, Serbia)
Melinda Nadj Abonji.

Artikkelstart

Melinda Nadj Abonji, tyskspråklig sveitsisk forfatter. Hun er en av de mest profilerte sveitsiske samtidsforfatterne.

Biografi

Melinda Nadj Abonji og Jurzock 1001 på Tysk-norsk litteraturfestival i Oslo 26.4.2019
Melinda Nadj Abonji og Jurzock 1001 på Tysk-norsk litteraturfestival i Oslo 26.-28.4.2019
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Nadj Abonji er født og oppvokst i Bečej i det tidligere Jugoslavia (i dag Serbia). Familien tilhørte den ungarske minoriteten. Hun tilbrakte de første årene hos bestemoren. Da hun var fem år, flyttet hun til Sveits, hvor foreldrene allerede bodde.

Nadj Abonji studerte germanistikk og historie ved universitetet i Zürich. I tillegg er hun musiker (fiolinist) og sanger. I 2006–2012 var hun leder for et skriveverksted i Zürich. Siden 1998 arbeider hun som performanceartist sammen rapperen og beatboxeren Roland Jurczok.

Prosa

Im Schaufenster im Frühling

Romandebuten Im Schaufenster im Frühling (2004, I utstillingsvinduet om våren), fikk en blandet mottakelse, og Nadj Abonjis deltakelse på den årlige forfatterkonkurransen om Ingeborg Bachmann-prisen ble ingen suksess. Romanen forteller historien til en ung kvinne som etter en barndom preget av angst og misbruk forsøker å finne sin egen vei, men som likevel på nytt blir fast i destruktive forhold og mønstre.

Gjennombrudd: Tauben fliegen auf

Nadj Abonjis andre roman, Tauben fliegen auf (2010, Duer letter), ble tildelt den prestisjetunge tyske bokprisen i 2010 og ble dermed forfatterens gjennombrudd. Romanen, som handler om en familie som flytter fra Jugoslavia til Sveits og om deres integreringsprosess, er til dels selvbiografisk. Forfatteren ble samme år utmerket med den sveitsiske bokprisen (Schweizer Buchpreis) for Tauben fliegen auf.

Der Schildkrötensoldat

I romanen Schildkrötensoldat (2017, Skilpaddesoldaten) forteller Nadj Abonji historien til den unge gutten Zoltán Kertész, en sårbar gutt som ikke er som alle andre, og som blir tvunget til å tjenestegjøre som soldat under krigen i Jugoslavia. Etter et psykisk og fykisk sammenbrudd dør han, kun 22 år gammel. I romanens rammefortelling reiser den unge kvinnen Anna, som – akkurat som forfatteren – stammer fra den ungarske minoriteten i Serbia, tilbake til hjemstedet for å finne ut hva som har skjedd.

Stilistisk er romanen eksperimentell, både gjennom en kompleks fortellerfiksjon og et svært assosiasjonsrikt språk. Med Schildkrötensoldat beviser forfatteren evne til å fornye seg etter gjennombruddet med Tauben fliegen auf i 2010.

Dramatikk og essays

Melinda Nadj Abonji har også skrevet teaterstykker, hørespill og flere essays. I 2013–2014 var hun forfatter ved teatret i Basel. Hun har også hatt andre samarbeidsprosjekt med sveitsiske teatre.

Utmerkelser

Nadj Abonji har oppnådd internasjonal anerkjennelse, og hennes bøker oversettes til mange språk. Forfatteren har fått en rekke utmerkelser for sitt arbeid, blant annet

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg