Melinda Nadj Abonji, tyskspråklig sveitsisk forfatter. Hun er en av de mest profilerte sveitsiske samtidsforfatterne.

Nadj Abonji er født og oppvokst i Bečej i det tidligere Jugoslavia (i dag Serbia). Familien tilhørte den ungarske minoriteten. Hun tilbrakte de første årene hos bestemoren. Da hun var fem år, flyttet hun til Sveits, hvor foreldrene allerede bodde.

Nadj Abonji studerte germanistikk og historie ved universitetet i Zürich. I tillegg er hun musiker (fiolinist) og sanger. I 2006–2012 var hun leder for et skriveverksted i Zürich. Siden 1998 arbeider hun som performanceartist sammen rapperen og beatboxeren Roland Jurczok.

Romandebuten Im Schaufenster im Frühling (2004, I utstillingsvinduet om våren), fikk en blandet mottakelse, og Nadj Abonjis deltakelse på den årlige forfatterkonkurransen om Ingeborg Bachmann-prisen ble ingen suksess. Romanen forteller historien til en ung kvinne som etter en barndom preget av angst og misbruk forsøker å finne sin egen vei, men som likevel på nytt blir fast i destruktive forhold og mønstre.

Nadj Abonjis andre roman, Tauben fliegen auf (2010, Duer letter), ble tildelt den prestisjetunge tyske bokprisen i 2010 og ble dermed forfatterens gjennombrudd. Romanen, som handler om en familie som flytter fra Jugoslavia til Sveits og om deres integreringsprosess, er til dels selvbiografisk. Forfatteren ble samme år utmerket med den sveitsiske bokprisen (Schweizer Buchpreis) for Tauben fliegen auf.

I romanen Schildkrötensoldat (2017, Skilpaddesoldaten) forteller Nadj Abonji historien til den unge gutten Zoltán Kertész, en sårbar gutt som ikke er som alle andre, og som blir tvunget til å tjenestegjøre som soldat under krigen i Jugoslavia. Etter et psykisk og fykisk sammenbrudd dør han, kun 22 år gammel. I romanens rammefortelling reiser den unge kvinnen Anna, som – akkurat som forfatteren – stammer fra den ungarske minoriteten i Serbia, tilbake til hjemstedet for å finne ut hva som har skjedd.

Stilistisk er romanen eksperimentell, både gjennom en kompleks fortellerfiksjon og et svært assosiasjonsrikt språk. Med Schildkrötensoldat beviser forfatteren evne til å fornye seg etter gjennombruddet med Tauben fliegen auf i 2010.

Melinda Nadj Abonji har også skrevet teaterstykker, hørespill og flere essays. I 2013–2014 var hun forfatter ved teatret i Basel. Hun har også hatt andre samarbeidsprosjekt med sveitsiske teatre.

Nadj Abonji har oppnådd internasjonal anerkjennelse, og hennes bøker oversettes til mange språk. Forfatteren har fått en rekke utmerkelser for sitt arbeid, blant annet

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.