etnografi

Artikkelstart

Etnografi er studiet av folkenes levesett, blant annet kulturformer, samfunnsformer, religion og økonomi. Betegnelsen brukes delvis overlappende med sosialantropologi.

Faktaboks

Uttale
etnografˈi

Et vesentlig trekk ved etnografien er at faget historisk særlig beskjeftiget seg med kultur- og samfunnsformer utenfor den industrialiserte verden og derved økte vårt kjennskap til variasjon og likhetstrekk ved slike former.

Etter hvert som tradisjonelle samfunn i Afrika, Asia, Oseania og andre deler av verden ble trukket inn i verdenssamfunnet, har etnografien også beskjeftiget seg med studiet av kultur- og samfunnsendring.

Likeledes fikk den ved sine intensive undersøkelser i det som ble sett på som «eksotiske» samfunn behov for lignende forskning i våre egne, europeiske samfunn for å drive sammenlignende studier.

Tidligere hørte også studiet av menneskets fysiske preg («raser» med mer) inn under etnografien. Dette studieområdet har senere skilt seg ut som et selvstendig fag, fysisk antropologi, etter hvert biologisk antropologi. I engelsktalende land brukes likevel ordet anthropology oftest om etnografien i sin alminnelighet.

Det er nå blitt vanlig å bruke betegnelsen etnografi om beskrivelser eller analytiske fremstillinger av bestemte folkegrupper, mens den generelle, sammenlignende delen av faget betegnes som sosialantropologi eller kulturantropologi.

I alminnelig språkbruk har likevel disse betegnelsene ofte samme betydning som etnografi. Faget studerer både materielle og immaterielle kulturer, og har derfor tilknytning både til museer og institutter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg