Valais

Valais, Sveits
Valais er en kanton i Sveits. Den omfatter Rhônes dalføre ovenfor Genfersjøen med sidedalene og fjelltraktene på begge sider, Berner Alpen i nord og Alpes Pennines i sør, Sveits' to høyeste fjellområder.
Av .

Artikkelstart

Valais er en kanton i Sveits. Den omfatter Rhônes dalføre ovenfor Lac Léman (Genfersjøen) med sidedalene og fjelltraktene på begge sider, Berner Alpen i nord og Alpes Pennines i sør, Sveits' to høyeste fjellområder. Høyest når Dufourspitze (4634 moh.) i Monte Rosa i sør, Sveits' høyeste fjell. Til kantonen hører også øvre del av Diverias dalføre som ligger sør for hovedvannskillet ved Simplonpass. Valais utgjør 5225 km2 og har 345 500 innbyggere (2020); den er Sveits' tredje største kanton etter areal. Hovedstad er Sion.

Faktaboks

Uttale
valˈɛ
Etymologi
av fransk vallé, ‘dal
Også kjent som
tysk Wallis

Befolkning

Befolkningen i den øvre, østre delen av kantonen er tysktalende, i nedre delen, fra Sierre og vestover, fransktalende. I hele kantonen er befolkningen hovedsakelig katolikker.

Næringsliv og energi

Klimaet er tørt og mildt i Rhônedalen, og her drives det intensivt hagebruk, korndyrking og betydelig frukt- og vindyrking; i høyereliggende områder drives det husdyrhold. Valais har store vannkraftressurser, særlig i Rhônes sideelver fra sør; dette området har rundt en fjerdedel av Sveits' elektrisitetsproduksjon. Grande Dixence (2365 moh.) i Val d'Hérens er Vest-Europas største og høyestliggende damanlegg. I nedre del av kantonen er det betydelig elektrokjemisk og elektrometallurgisk industri, blant annet aluminiumsproduksjon, samt et av Sveits' største oljeraffinerier (Collombey). Også næringsmiddelindustrien spiller en viktig rolle i Valais.

Valais har stor turisttrafikk; viktige turiststeder er Zermatt, Saas-Fee, Leukerbad og Verbier. Etter Graubünden har Valais størst turisttrafikk av turistområdene i Sveits målt etter antall gjestedøgn.

Samferdsel

Gjennom Valais går jernbane- og hovedveiforbindelsen GenèveMilano via Simplon, og fra Martigny fører E21 i tunnel gjennom Grand St. Bernard til Torino, se Sankt Bernhard.

Historikk

Det keltiske Valais kom 54 fvt. under Roma, senere under frankerne og burgunderne. I 1475 sluttet Valais forbund med det sveitsiske edsforbundet. I 1798 ble Valais som et resultat av Napoleonskrigene en del av Den helvetiske republikk som da ble opprettet. Valais ble 1803 omdannet til en egen republikk som 1810 ble tilsluttet Frankrike, og fra 1815 Sveits som kanton. Valais dannet 1845 et eget forbund med andre katolske kantoner, men ble 1847 igjen fullt medlem av det sveitsiske edsforbundet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg