Hopperstad stavkirke ligger i Vik kommune i Sogn og Fjordane, i utkanten av Vikøyri.

Stavkirken er av den treskipede, sognske type, antakelig fra 1130-tallet. Kirken ble ervervet av Foreningen til norske Fortidsminnesmerkers Bevaring 1882 og restaurert av arkitekt Peter Blix 1885–91.

I Hopperstad stavkirke er funnet rester av den eldste kristne dyreornamentikk, best kjent fra Urnes stavkirke; man antar derfor at den nåværende kirke ikke er den eldste stavbygning på stedet.

En arkitektonisk sjeldenhet i kirken er den såkalte baldakin, en alteroverbygning eller alterciborium, som hviler på to frie søyler over et sidealter i skipet og er dekorert med gotiske billedfremstillinger og innskrifter, formodentlig fra første halvdel av 1200-tallet. Alteroverbygningen er en av de best bevarte i Norden. Interessant er også den bevarte korveggen med sin rad av åpninger med spisse kløverbladbuer. Av inventaret ellers kan nevnes altertavle fra 1661 og epitafium fra 1659.

  • Anker, Leif; Middelalder i tre, Stavkirker i Kirker i Norge bind 4, Oslo 2005, ISBN 82-91399-16-6
  • Bjerknes, Kristian; Romansk og Gotisk i våre stavkirker, en studie omkring Hopperstadkirken, Fortidsminneforeningens Årbok 1944. s.7-42
  • Kloster, Robert;  Hopperstad stavkirke i Sogn i Fremtid for fortiden Fortidsminneforeningen 1969, s.74-79

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.