de hellige tre konger

Altertavle fra 1200-tallet

Ukjent/ Museu Nacional d'Art de Catalunya. Falt i det fri (Public domain)

De hellige tre konger, de vise som ifølge kristen tradisjon kom fra øst for å tilbe Jesusbarnet. I kristen tradisjon representerer de fremmede folkeslags, og kanskje også visdommens, hyllest av Jesus.

Matteusevangeliet (kapittel 2,1–18) fremstiller de hellige tre konger som astrologer som tyder stjernenes bevegelser. I fortellingen blir de ledet av Betlehemsstjernen til Jesu fødested. Det står ikke i Bibelen hvor mange de er, men på grunn av de tre gavene som nevnes, gull, røkelse og myrra, har man i kristen tradisjon regnet med at de var tre. Ideen om at de var konger stammer fra Jesajas bok i Det gamle testamentet der det står: «Folkeslag skal gå mot ditt lys, konger gå mot din soloppgang» (kapittel 60,3).

Navnene Kaspar, Melkior og Baltasar forekommer først på 500-tallet.

Ifølge tradisjonen skal levningene av de hellige tre konger ligge i domkirken i Köln. Den tysk-romerske keiseren Fredrik Barbarossa førte angivelig likene deres dit fra Milano i 1164, og de er ennå å finne blant domkirkens relikvier.

Det utviklet seg tidlig mange forestillinger om disse vise, både om hvem de var og hvordan de så ut. Det fins bevart en lang fortelling om dem fra 200-tallet, Magernes åpenbaring – fortellingen ble ca. 2010 oppdaget i et gammelt manuskript.

De hellige tre konger er også ofte framstilt i kunsten. I middelalderen avbildes Kaspar, konge av Persia, som en hvit mann i 60-årene, Melkior, konge av Nubia, som en 40-åring med et ansikt av rødbrun farge, og Baltasar, konge av Saba, som en 20-årig afrikaner.

Fortellingen om de vise menn har også inspirert diktere. To eksempler på dette er salmen «Et barn er født i Betlehem» (fra 1300-tallet) og Jens Bjørneboes dikt «De hellige tre konger» (1958).

I den katolske og de protestantiske kirkene feires 6. januar som de hellige tre kongers dag, det vil si trettende dag jul, og markerer da avslutningen på julefeiringen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

6. januar 2012 skrev Svein Askheim

I dag er De hellige tre kongers dag eller 13. dag jul, som markerer julens avslutning.

6. januar 2012 svarte Hans Kvalbein

I de vestlige kirkene blir 6.januar feiret som De hellige tre kongers dag og 13. dag jul, som markerer julens avslutning.

16. januar 2012 svarte Hans Kvalbein

Kjære Svein Askheim,

Takk for innspill til artikkelen om De hellige tre konger i SNL.

Som du kanskje allerede har registrert, har jeg tatt inn ditt anliggende i artikkelen.

Beste hilsen

Hans Kvalbein

fagansvarlig for NT

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.