Hellige tre konger. Utsnitt av Gentile da Fabrianos fremstilling av motivet i maleriet Hellige tre kongers tilbedelse, 1423

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

De hellige tre konger er tre vismenn som ifølge kristen tradisjon kom fra øst med gaver for å tilbe Jesusbarnet. Gavene var gull, røkelse og myrra.

Faktaboks

Etymologi
fra gresk magoi ‘de vise’
Også kjent som

De tre vise menn, de vise menn

Matteusevangeliet (kapittel 2,1–18) fremstiller de hellige tre konger som astrologer som tyder stjernenes bevegelser. I fortellingen blir de ledet av Betlehemsstjernen til Jesu fødested. Det står ikke i Bibelen hvor mange de er, men på grunn av de tre gavene som nevnes, har man i kristen tradisjon regnet med at de var tre. Ideen om at de var konger, stammer fra Jesajas bok i Det gamle testamentet, der det står: «Folkeslag skal gå mot ditt lys, konger gå mot din soloppgang» (kapittel 60,3).

I kristen tradisjon representerer de hellige tre konger fremmede folkeslags og kanskje også visdommens hyllest av Jesus. De kalles Kaspar, Melkior og Baltasar. Navnene forekom først på 500-tallet.

Tradisjoner og betydning

Skrinet i Kölnerdomen som angivelig skal huse levningene etter de hellige tre konger
Ifølge én tradisjon skal levningene av de hellige tre konger ligge i domkirken i Köln. Den tysk-romerske keiseren Fredrik Barbarossa skal ha ført likene deres dit fra Milano i 1164. Disse er ennå å finne blant domkirkens relikvier, men det er ikke sannsynlig at de har noe med vismennene som nevnes i Matteusevangeliet å gjøre.
De hellige tre konger
De hellige tre konger som følger Betlehemsstjernen på vei til Jesu fødested. Mosaikk i Sant'Apollinare Nuovo-kirken i Ravenna i Italia.
De hellige tre konger
Av /Nina-no.
Lisens: CC BY SA 2.0

Ifølge én tradisjon skal levningene av de hellige tre konger ligge i domkirken i Köln. Den tysk-romerske keiseren Fredrik Barbarossa skal ha ført likene deres dit fra Milano i 1164. Disse er ennå å finne blant domkirkens relikvier, men det er ikke sannsynlig at de har noe med vismennene som nevnes i Matteusevangeliet å gjøre.

Det utviklet seg tidlig mange forestillinger om de vise menn, både om hvem de var og hvordan de så ut. Det fins bevart en lang fortelling om dem fra 200-tallet, Magernes åpenbaring, som rundt 2010 ble oppdaget i et gammelt manuskript.

Fortellingen om de vise menn har også inspirert diktere. To eksempler på dette er salmen Et barn er født i Betlehem (fra 1300-tallet) og Jens Bjørneboes dikt De hellige tre konger (1958).

I den katolske og de protestantiske kirkene feires 6. januar som de hellige tre kongers dag, det vil si trettende dag jul, og markerer da avslutningen på julefeiringen.

De hellige tre konger i kunsten

De hellige tre konger er også ofte framstilt i kunsten. I middelalderen avbildes Kaspar, konge av Persia, som en hvit mann i 60-årene, Melkior, konge av Nubia, som en 40-åring med et ansikt av rødbrun farge og Baltasar, konge av Saba, som en 20-årig afrikaner.

Fra norsk kunsthistorie finnes blant annet et brodert teppe fra Høylandet i Namdalen. Teppet antas å stamme fra begynnelsen av 1200-tallet, og viser scener fra Matteusevangeliet med de hellige tre konger, Maria og Jesusbarnet.

Høylandteppet
Høylandteppet er en brodert bildefrise fra Høylandet nord i Trøndelag, fra cirka 1200. Det har scener fra Matteusevangeliet og viser de hellige tre konger (de tre vise menn), Maria og Jesusbarnet.
Av /Vitenskapsmuseet/,NTNU.
Lisens: CC BY 2.0

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Moxnes, Halvor, Svarte kong Baltasar. De hellige tre konger: rase, religion og politikk, Oslo: Dreyer, 2022.

Kommentarer (3)

skrev Svein Askheim

I dag er De hellige tre kongers dag eller 13. dag jul, som markerer julens avslutning.

svarte Hans Kvalbein

I de vestlige kirkene blir 6.januar feiret som De hellige tre kongers dag og 13. dag jul, som markerer julens avslutning.

svarte Hans Kvalbein

Kjære Svein Askheim,Takk for innspill til artikkelen om De hellige tre konger i SNL.Som du kanskje allerede har registrert, har jeg tatt inn ditt anliggende i artikkelen.Beste hilsenHans Kvalbeinfagansvarlig for NT

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg