Laup er en oval treeske med hank på lokket, som ble brukt for oppbevaring av matvarer, spesielt smør. En slik eske blir i dag ofte omtalt som tine.

Inntil cirka 1600 ble laup brukt som masse- og volumenhet for smør. Enhetsverdien til laup har variert noe gjennom historien og fra sted til sted. Normalt var vekten:

1 laup = 3 bismerpund = 72 merker

Med dagens målenheter vil en laup bli cirka 15,4 kg. Med en egenvekt for smør lik 0,95 tilsvarer det et volum på 16,2 liter, som var det samme som en mæle og ett spann i enkelte distrikter. En laup smør hadde en verdi som tilsvarte ett hudlag eller 1/3 kyrlag.  

I enkelte distrikter på Vestlandet har laup vært brukt som målekar for salt, gryn og erter med mer.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.