laup

Denne laupen ble brukt på båt. 
Av /Kystmuseet i Sør-Trøndelag.

Laup er en oval treeske med hank på lokket, som ble brukt for oppbevaring av matvarer, spesielt smør. En slik eske blir i dag ofte omtalt som tine.

Faktaboks

også kjent som:

tine

Inntil cirka 1600 ble laup brukt som masse- og volumenhet for smør. Enhetsverdien til laup har variert noe gjennom historien og fra sted til sted. Normalt var vekten:

1 laup = 3 bismerpund = 72 merker

Med dagens målenheter vil en laup bli cirka 15,4 kg. Med en egenvekt for smør lik 0,95 tilsvarer det et volum på 16,2 liter, som var det samme som en mæle og ett spann i enkelte distrikter. En laup smør hadde en verdi som tilsvarte ett hudlag eller 1/3 kyrlag.

I enkelte distrikter på Vestlandet har laup vært brukt som målekar for salt, gryn og erter med mer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg