runestein

Runestein fra vikingtiden, funnet i Århus. Innskriften lyder «Toste (?) og Hove reiste sammen med Frebjørn denne steinen etter Asser Sakse, felagen sin». Nå i Forhistorisk Museum, Moesgård.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Runestein er en reist stein med innrissede runer, som oftest minneord om en avdød. Skikken å risse runer er kjent i Skandinavia fra tidlig 200-tall og til inn i middelalderen. Antagelig har skikken med runesteiner sin opprinnelse i senromerske, hugne gravinnskrifter i Rhintraktene.

Eldre runer

Rundt 50 steiner med innskrifter med eldre runer (datert til ca. 350-700 evt.) er kjent. Over halvparten av disse er fra Norge, resten er funnet i Sverige.

Yngre runer

Fra vikingtiden er det kjent langt flere runesteiner med de yngre runer, og spesielt i Sverige der det er funnet over 2000. Særlig hyppige er de i Uppland. Over 200 er funnet i Danmark, for eksempel Jellingsteinene. Fra Norge er det kun funnet 50-60 runesteiner fra denne perioden. Runeinnskrifter er også kjent fra vikingrikene i øst (Russland) og vest (de britiske øyer).

Kjente runesteiner

Kjente runesteiner i Norge er blant annet Einangsteinen, Eggjasteinen, Dynnasteinen, Kulisteinen og Hogganviksteinen, som ble funnet så sent som i 2009.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Spurkland, Terje: I begynnelsen var fuþark : norske runer og runeinnskrifter, 2001, isbn 82-02-19680-9, Finn boken

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg