Runestein fra vikingtiden, funnet i Århus. Innskriften lyder «Toste (?) og Hove reiste sammen med Frebjørn denne steinen etter Asser Sakse, felagen sin». Nå i Forhistorisk Museum, Moesgård.

SCODE. Begrenset gjenbruk

Runestein, reist stein med innrissede runer, som oftest minneord om en avdød. Skikken å risse runer er kjent i Skandinavia fra tidlig 200-tall og til inn i middelalderen. Antagelig har skikken med runesteiner sin opprinnelse i senromerske, hugne gravinnskrifter i Rhintraktene.

Rundt 50 steiner med innskrifter med eldre runer er kjent (datert til ca. 350-700 e.Kr.). Over halvparten av disse er fra Norge, resten er funnet i Sverige.

Fra vikingtiden er det kjent langt flere runesteiner med de yngre runer, og spesielt i Sverige der det er funnet over 2000. Særlig hyppige er de i Uppland. Over 200 er funnet i Danmark. Fra Norge er det kun funnet 50-60 runesteiner fra denne perioden. Runeinnskrifter er også kjent fra vikingrikene i øst og vest.

Kjente runesteiner i Norge er blant annet EinangsteinenEggjasteinen, Dynnasteinen, Kulisteinen og Hogganviksteinen som ble funnet så sent som i 2009.

  • Spurkland, Terje: I begynnelsen var fuþark : norske runer og runeinnskrifter, 2001, isbn 82-02-19680-9, Finn boken

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.