Runestein fra vikingtiden, funnet i Århus. Innskriften lyder «Toste (?) og Hove reiste sammen med Frebjørn denne steinen etter Asser Sakse, felagen sin». Nå i Forhistorisk Museum, Moesgård.

SCODE. Begrenset gjenbruk

Runestein er en reist stein med innrissede runer, som oftest minneord om en avdød. Skikken å risse runer er kjent i Skandinavia fra tidlig 200-tall og til inn i middelalderen. Antagelig har skikken med runesteiner sin opprinnelse i senromerske, hugne gravinnskrifter i Rhintraktene.

Rundt 50 steiner med innskrifter med eldre runer (datert til ca. 350-700 evt.) er kjent. Over halvparten av disse er fra Norge, resten er funnet i Sverige.

Fra vikingtiden er det kjent langt flere runesteiner med de yngre runer, og spesielt i Sverige der det er funnet over 2000. Særlig hyppige er de i Uppland. Over 200 er funnet i Danmark, for eksempel Jellingsteinene. Fra Norge er det kun funnet 50-60 runesteiner fra denne perioden. Runeinnskrifter er også kjent fra vikingrikene i øst (Russland) og vest (de britiske øyer).

Kjente runesteiner i Norge er blant annet Einangsteinen, Eggjasteinen, Dynnasteinen, Kulisteinen og Hogganviksteinen, som ble funnet så sent som i 2009.

  • Spurkland, Terje: I begynnelsen var fuþark : norske runer og runeinnskrifter, 2001, isbn 82-02-19680-9, Finn boken

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.