Peter Andreas Blix

Faktaboks

Peter Andreas Blix
Født
4. november 1831, Fredriksvern (Stavern, nå Larvik), Vestfold
Død
31. januar 1901, Vik, Sogn og Fjordane
Av /DigitaltMuseum.
Lisens: CC PDM

Halden stasjon (1879) i nygotikk med innslag av sveitserstil.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Peter Andreas Blix var en norsk arkitekt og ingeniør, utdannet i Hannover. Som arkitekt ved jernbanene tegnet han stasjonsbygninger til Rørosbanen og Østfoldbanen. Blant de han tegnet er stasjonsbygningene i Fredrikstad og Halden. Han foretok oppmålinger av bygningsrester fra det gamle Oslo som kom for dagen under anlegget av Østfoldbanen. Etter dette engasjerte Blix seg som en av pionerene innenfor norsk fortidsvern.

Blix undersøkte og beskrev ruinene på Valdisholm i Glomma, Steinsholmen i Mjøsa, Bergenhus og Akershus. Han restaurerte Hopperstad stavkirke i Vik i Sogn, og på egen bekostning Hove steinkirke samme sted. Denne kjøpte han for å redde den fra nedrivning.

I 1871 stiftet han Bergensavdelingen av Foreningen til norske Fortidsminnesmerkers Bevaring. Fra 1880 overtok han ledelsen av restaureringsarbeidene av Håkonshallen og Bergen domkirke etter arkitekt Christian Christies planer.

Blix var den første som foretok vitenskapelige, arkeologiske undersøkelser av norsk middelalder. Han var blant stifterne av Den norske ingeniør- og arkitektforening (se Tekna) og ledet utgivelsen av foreningens første tidsskrift. Han tegnet også karakteristiske hotellbygg i middelalderinspirert sveitserstil på Vestlandet (Fleischer's Hotell på Voss og Hotel Mundal i Fjærland).

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Losnegård, Gaute & Rolf Losnegård: Peter Andreas Blix : i strid for vern og vekst, 2001, isbn 82-7959-021-8, Finn boken

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg