Peter Andreas Blix, født i Stavern, norsk arkitekt og ingeniør, utdannet i Hannover. Som arkitekt ved jernbanene tegnet han stasjonsbygninger til Rørosbanen og Østfoldbanen, blant annet stasjonsbygningene i Fredrikstad og Halden. Han foretok oppmålinger av de bygningsrester fra det gamle Oslo som kom for dagen under anlegget av Østfoldbanen, og kom derved til å engasjere seg som en av pionerene innenfor norsk fortidsvern.

Blix undersøkte og beskrev ruinene på Valdisholm i Glomma, Steinsholmen i Mjøsa, Bergenhus og Akershus. Han restaurerte Hopperstad stavkirke i  Vik i Sogn, og på egen bekostning Hove steinkirke samme sted. Denne kjøpte han for å redde den fra nedrivning.

I 1871 stiftet han Bergens-avdelingen av Foreningen til norske Fortidsminnesmerkers Bevaring. Fra 1880 overtok han ledelsen av restaureringsarbeidene av Håkonshallen og Bergen domkirke etter arkitekt Christian Christies planer.

Blix var den første som foretok vitenskapelige, arkeologiske undersøkelser av norsk middelalder. Han var blant stifterne av Den norske ingeniør- og arkitektforening (se Tekna) og ledet utgivelsen av foreningens første tidsskrift. Han tegnet også karakteristiske hotellbygg i middelalderinspirert sveitserstil på Vestlandet (Fleischer's Hotell på Voss og Hotel Mundal i Fjærland).

Videre lesning

Denne artikkelen er hentet fra papirutgaven av leksikonet, utgitt i 2005-2007. Artikkelen hadde ingen navngitt forfatter, men en tilknyttet fagkonsulent.

Fagkonsulent for denne artikkelen var

Publisert på nett 14.02.2009. Det er siden gjort 3 endringer.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.