kirke

Markering av en kirkes forskjellige partier

Av /Store norske leksikon ※.

Våpenhus er et vindfang foran hovedinngangen i en kirke, der mennene etter middelalderens skikk skulle sette fra seg sine våpen før de gikk inn i kirkerommet.

Faktaboks

Etymologi
fra norrønt: vápnhús

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (5)

skrev Claudia Bätcke

Hei!
Har du noen gode kilder som beviser at man satt fra seg våpen før man gikk inn i kirka? Jeg har prøvd å finne ut av hvor lenge den tradisjonen eksisterte og har ikke fått noen gode svar på dette. Derimot mener Terje Brattberg (jobber som konservator på Sverresborg Folkemuseum) det følgende: "Det har aldri vært en tradisjon å sette fra seg våpen her. Man gikk ikke væpnet til kirken. Våpenhuset har navn etter våpenkisten som sto der. Den inneholdt de våpnene som lokale soldater ekserserte med. Se kisten i våpenhuset på Lo kirke. Fanen til det lokale kompaniet hang også i kirken."

svarte Per Rygh

Interessant spørsmål.
Teksten til Våpenhus er skrevet av Ola Storsletten i norsk institutt for kulturminneforskning, så den burde være "solid".
I Arne Gunnarsjaas arkitekturleksikon finnes en tilsvarende definisjon. Han henviser drssuten til KLMN XIX sp. 516-23.
Mvh Per Rygh

skrev Claudia Bätcke

Hei!
Tusen takk for det! Nå er jeg dessverre ikke arkitekt, så jeg lurer litt på hva KLMN XIX er og får dessverre bare veldig mange rare traff med google.

Beste hilsen
Claudia

svarte Per Rygh

Ikke rart du ikke forsto dette.
KLNM er forkortelse for Kulturhistorisk Leksikon for Nordisk Middelalder.

skrev Claudia Bätcke

Takker, det var meget interessant lesning, ikke minst med tanke på alle de forskjellige formålene våpenhusene har blitt brukt til i Norden!
Jeg har fortsatt ikke fått svar på NÅR det ble slutt med å sette fra seg våpen her, men det kan hende at overgangen skjedde gradvis og at det har eksistert lokale eller regionale forskjeller, akkurat som det finnes forskjellige bruksmuligheter.
For dem som ønsker å lese mer, ligger leksikonet ut på Nasjonalbibliotekets hjemmeside, se https://www.nb.no/nbsok/nb/7fd6afbeffaf698f03c4cff327070392?index=13#271

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg