Esel på Santorini
Esel på Santorini, Hellas.
Av .
Gekkoer (foto, på grein)

Gekkoer. Phelsuma sp. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Hellas har middelhavsfauna med ganske stor artsrikdom. Av de 80 pattedyrartene er det elleve insektetere, 23 flaggermus og 25 gnagere, blant annet ekorn, sisel og syvsovere. Av haredyr er sørhare vanlig, men kanin finnes ikke.

Villsvin, rødrev, gullsjakal, villkatt, grevling, husmår og snømus lever over det meste av landet. Rådyr og oter har også stor utbredelse, men mangler på Peloponneshalvøya. I avsidesliggende strøk, spesielt i fjelltrakter, forekommer bjørn, ulv, gaupe og gemse. I øst lever dåhjort og steppeilder. Halvparten av verdens omkring 400 gjenværende middelhavsmunkeseler finnes i Hellas.

Det hekker 225 fuglearter i Hellas, blant annet krøllpelikan, mange storkefugler, fire gribber, seks ørner, steinhøne, berghøne, stylteløper, bieter og en rekke sangere og buskspurver. Mange nordlige ande-, vade- og spurvefugler overvintrer. Det er verdifulle våtmarker ved Evros' delta på grensen til Tyrkia.

Krypdyrene omfatter fire skilpadder, tre gekkoer, stålorm og noen firfisler. Havskilpadder forekommer utenfor øyene Kefallinía og Zákynthos i vest. Kameleon er innført på Kreta. Det finnes ni slangearter, deriblant æskulapsnok, buorm og den giftige sandviperen eller sandhoggormen.

Amfibiene er representert ved fem salamandere og syv frosker og padder.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

skrev Roy Magnussen

Hei,Her er det minst en feil, og det går på kamelonene som finnes i Hellas. Det finnes en liten koloni med ca 400 kameloner på en strand ved byen pylos på Peloponnesos. Det er usikkert på hvordan de kom dit, men en av teoriene er at de er havnet der ved menneskelig hjelp. Det er ingen kameloner ellers i Europa, heller ikke på Kreta.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg