Haredyr, harelignende gnagere, Lagomorpha,pattedyrorden, omfatter to familier, harer (Leporidae) og pipeharer (Ochotonidae).

Haredyrene varierer i størrelse fra dvergpipehare på 75 g til sørhare på opptil 7 kg. Pelsen er i regelen bløt og langhåret. Føttene er også helt hårkledde. De er planteetere med gress, blad, bark, frø og røtter i dietten. Videre har de en blindtarm med folder i form av spiraler. Om natten kommer det ut en spesiell type ekskrement (særlig fra blindtarmen) som inneholder svært mye bakterier og vitaminer. Dette ekskrementet, som er mykt og bløtt, spiser dyret opp med en gang. Hindres det i å spise dette, vil det snart få vitaminmangel. Dette er en form for koprofagi (møkkspising) som kalles refeksjon. De vanlige ekskrementene er små, faste og nærmest kulerunde.

Pipeharer er små, kortbente dyr med korte, avrundete ører, men uten synlig hale. Harer og kaniner har en mer flattrykt kropp og lange bakben tilpasset hurtig løp og hopping. Halen er meget redusert, oftest bare en liten stump. Ørene er lange og bevegelige.

Haredyrene er utbredt over hele verden, unntatt i de sørlige områder av Sør-Amerika, Australia og på Madagaskar og enkelte øyer ved Melaka. Flere haredyr er innført av mennesker til bl.a. Australia. Særlig kjent er kaninen, som har forårsaket enorm skade.

Haredyrene ble tidligere plassert i ordenen gnagere særlig på grunn av de gnagende fortennene, men de skiller seg fra gnagerne ved at de har to par fortenner i overkjeven mot gnagernes ene par. De ble da også kalt dobbelttannede gnagere. Haredyrenes ekstra par fortenner er små og stiftlignende, og er festet bak de kraftige gnagetennene. Haredyrene antas i dag å stå nærmere partåede hovdyr enn gnagerne. Ordenen består av omkring 65 arter, hvorav 3 finnes i Norge: hare, sørhare og villkanin (se kanin).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.