gullsjakal

Gullsjakal, hann, i India.

Artikkelstart

Gullsjakal er en art rovpattedyr i hundefamilien.

Faktaboks

Uttale
gullsjakˈal
Også kjent som
Canis aureus

Beskrivelse

Pelsfargen varierer mye, også med årstidene, men er vanligvis gul til blekt gullfarget med brune hårspisser. Kroppen er 84–105 centimeter lang. Skulderhøyden er 38–50 centimeter, og de veier 7–15 kilogram. Halen er 20–40 centimeter lang og busket, og ørene står rett opp.

Levevis

Gullsjakalen er altetende med en meget variert diett, fra frø og frukt, åtsler, virvelløse dyr, padder, krypdyr, fugler, pattedyr i størrelse fra mus og opp til thomsongaselle. Den lever i familiegrupper i tørre kortgressområder.

Utbredelse

Gullsjakalen forekommer i Sørøst-Europa og i Sør-Asia til Myanmar. De siste årene har den spredd seg nordover og ble for første gang observert i Finland i 2017. I 2020 ble et individ fotografert av et viltkamera i Norge. Dette var i Lakselv i Finnmark, og er med stor margin den nordligste bekreftede forekomsten av arten.

Inntil nylig trodde man at gullsjakalens utbredelsområde også dekket det nordlige Afrika, men genetiske undersøkelse har vist at de lignende hundedyrene som finnes i Afrika tilhører en egen art. Denne arten som er nært beslektet med ulv er ennå ikke systematisk beskrevet. Den omtales som afrikansk ulv, afrikansk gullulv og gullulv.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg