Gullsjakal er en art rovpattedyr i hundefamilien.

Pelsfargen varierer mye, også med årstidene, men er vanligvis gul til blekt gullfarget med brune hårspisser. Kroppen er 84–105 cm lang. Skulderhøyden er 38–50 cm, og de veier 7–15 kg. Halen er 20–40 cm lang og busket, og ørene står rett opp.

Gullsjakalen er altetende med en meget variert diett, fra frø og frukt, åtsler, virvelløse dyr, padder, krypdyr, fugler, pattedyr i størrelse fra mus og opp til thomsongaselle.

Den lever i familiegrupper i tørre kortgressområder.

Gullsjakalen forekommer i Sørøst-Europa og i Sør-Asia til Myanmar.

Inntil nylig trodde man at gullsjakalens utbredelsområde også dekket det nordlige Afrika, men genetiske undersøkelse har vist at de lignende hundedyrene som finnes i Afrika tilhører en egen art. Denne arten som er nært beslektet med ulv er ennå ikke systematisk beskrevet. Den omtales som Afrikansk ulv, Afrikansk gullulv og gullulv.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.