Gullsjakal i India.
Gullsjakal, hann, i India.

Gullsjakal er et rovpattedyr i hundefamilien. Bestanden er i vekst i Europa, og arten er også observert i Norge.

Faktaboks

Uttale
gullsjakˈal
Vitenskapelig navn
Canis aureus
Beskrevet av
Carl von Linné, 1758
Global rødlistestatus
LC – Livskraftig

Beskrivelse

Gullsjakalens hode har spiss snute og oppadstående ører.

.

Gullsjakalen er et mellomstort hundedyr, noe større enn en rødrev. Den har slank kroppsbygning med lange ben og buskete hale. Hodet har spiss snute og oppadstående ører. Pelsen er lysegrå til rødlig med mørkere dekkhår på ryggen og halen. Størrelsen og utseendet kan variere mellom ulike deler av utbredelsesområdet.

Levevis

Gullsjakalen er svært tilpasningsdyktig, og kan klare seg i mange ulike leveområder (habitater). Den finnes fra lavlandet til fjellområder, på tørre sletter, i skog, våtmark og kulturlandskap. Arten kan også trekke inn i bebyggelse. Gullsjakaler er altetende og i tillegg til mindre dyr de fanger selv kan åtsler, slakteavfall og annet søppel utgjøre mye av dietten deres. De er nattaktive og oppsøker gjerne områder der det bor mennesker, på jakt etter noe å spise om natten. Voksne individer holder sammen i par og valpene deres følger dem i omtrent et år før de selv begynner å reprodusere.

Utbredelse

utbredelse av gullsjakal
Utbredelse av gullsjakal (Canis aureus). Basert på data fra Den internasjonale naturvernunionen (IUCN Red List, versjon 3, 2017).
utbredelse av gullsjakal

Gullsjakalen forekommer i Sørøst-Europa, i Midtøsten og i sørlige Asia øst til Vietnam. Den har i senere år spredt seg både vestover og nordover i Europa. Til dels har den re-etablert seg i områder der den tidligere har blitt utryddet, men også nye land er blitt inntatt. Arten ble sett i Danmark for første gang i 2015, og i 2019 ble den første observasjonen gjort i Finland. Det er antatt at tilbakegang av andre rovdyr, som ulv, bidrar til økt forekomst av gullsjakal. I tillegg fører global oppvarming til kortere og mindre snørike vintre, noe som gjør det lettere for gullsjakalen å spre seg til og etablere seg i nye områder.

Gullsjakal i Norge

I 2020 ble et individ av gulllsjakal for første gang fotografert av et viltkamera i Norge. Dette var i Lakselv i Finnmark, og er med stor margin den nordligste bekreftede forekomsten av arten. Det har siden blitt gjort gjentatte observasjoner av to individer i samme område. Siden gullsjakalen etter all sannsynlighet har vandret til Norge uten innvirkning fra mennesker er den ikke regnet som en fremmed art.

Finnes ikke i Afrika

Inntil nylig trodde man at gullsjakalens utbredelsesområde også dekket det nordlige og østlige Afrika. Genetiske undersøkelser har imidlertid vist at de lignende hundedyrene på det afrikanske kontinentet tilhører en egen art. Denne arten som er nært beslektet med ulv er ennå ikke systematisk beskrevet. Den omtales som afrikansk ulv, afrikansk gullulv og gullulv.

Bevaringsstatus

Gullsjakalen er regnet som livskraftig, både globalt og i Europa, av den internasjonale naturvernunionen (IUCN). Bestanden er i vekst. I noen av de østligste delene av utbredelsesområdet, som Laos og Vietnam, er det allikevel observert nedgang, mye på grunn av jakt.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

gullsjakal
Canis aureus
Artsdatabanken-ID
215349
GBIF-ID
5219219

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg