bieter

Bieter, Bulgaria
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Bieter er en fugleart i familien bietere. Av 28 bieterarter er dette den eneste som hekker i Europa.

Faktaboks

Uttale
bˈieter
Også kjent som
Merops apiaster engelsk: European Bee-eater

Beskrivelse

Bieteren er 25–29 cm stor, omtrent like stor som en trost, med et langt, buet nebb en og fargerik fjærdrakt som er blågrønn, gul, brun og svart. Hann og hunn er like.

Næring

Bieteren er spesialist på å fange flyvende insekter. Den sitter gjerne i et tre. Når den ser et insekt, gjør den et raskt utfall og griper den. Så flyr den tilbake til sitteposten og slår insektet hardt flere ganger mot kvisten for å drepe den. Ofte tar den store insekter som øyenstikkere. Under pardannelsen fanger hannen insekter som den gir til hunnen i bryllupsgave. Som belønning får han pare seg med hunnen.

Formering

Bietere hekker gjerne i i kolonier. Den bygger reir i huler i bakken, i grustak eller ved elvebredder. Reirtunnelen kan være over 1 meter lang. Hunnen legger legger 4–7 hvite egg som ruges av begge kjønn i 20 dager.

Utbredelse og forekomst

Bieteren hekker i Sør-Europa, Nord-Afrika og Sørvest-Asia, i tillegg til at det er en liten forekomst i Sør-Afrika. I Norge er den sjelden trekkgjest. Den ses gjerne på forsommeren når varme, sørlige vinder bringer den nordover. Den har vært observert over hele landet, også så langt nord som Finnmark. Siden 1899 til og med 2020 er den rapportert 187 ganger i Norge, ifølge nettportalen Artsobservasjoner.

I Sverige har den hekket noen få ganger, blant annet på Öland.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg