Charles-Albert Cingria

Faktaboks

Charles-Albert Cingria
Uttale

sœgri'a

Artikkelstart

Cingria, Charles-Albert, sveitsisk forfatter (1883 -1954), født og død i Genève. Slekten hans kom fra Kroatia og Polen. Han fikk lite teoretisk utdannelse, men nådde langt som utøvende musiker på flere instrumenter. Som ung reiste han rundt i Europa og Afrika; senere levde han i Frankrike og Sveits under til dels meget kummerlige forhold. Som voksen livnærte han seg stort sett ved å skrive artikler for aviser og tidsskrifter. Hans angrep på blant annet Benito Mussolini gjorde ham i mellomkrigstiden uønsket i flere europeiske land.

I sin samtid var Cingria forholdsvis lite kjent, men i hans nære bekjentskapskrets fantes diktere som Rainer Maria Rilke, Jean Cocteau og Paul Claudel, malere som Amadeo Modigliani og komponister som Igor Stravinskij. Etter hans død har man vært opptatt av hans betydning som kontaktformidler mellom sentrale kunstnere og ulike kunstarter og retninger. Men man understreker også stadig sterkere at han var en prosaskribent med helt spesielle kvaliteter. Selv om han aldri skrev lyrikk, er tekstene hans ofte blitt beskrevet som prosadikt.

Mens mye av den sveitsiske litteraturen er innadvendt, blir Cingrias tekster gjerne omtalt som en lovsang til skjønnheten i den ytre verden. Men de var også i stadig større grad preget av tankesprang og paradokser, og det er stundom vanskelig å bestemme hvilken sjanger de tilhører. Enkelte av bøkene hans behandler litteratur og historie i middelalderen og viser at Cingria var meget lærd: Pétrarque (1932, "Petrarca"), La reine Berthe (1947, "Dronning Berthe"), om en elsket fransk dronning fra 900-tallet. Andre bøker forener ulike emner, som Bois sec, bois vert (1948, "Tørt tre, grønt tre"). Flere av tekstene hans er først blitt utgitt etter hans død, som La fourmi rouge (1995, "Den røde mauren") og La grande ourse (2000, "Store bjørn"). Blant hans mange tekster om dyr kan man nevne den posthume samlingen Propos animaliers (2004, "Ytringer om dyr"), som viser hvor opptatt han var av å gripe egenarten både ved hver dyreart og ved hvert individ.

Cingrias samlede verker og brev kom ut i 17 bind (1967–81): En ny revidert og kommentert utgave er under utgivelse (2011–).

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg