Genfersjøen. Av . Falt i det fri (Public domain)

Genfersjøen

Vindyrking ved Genévesjøen

Artikkelstart

Genfersjøen er en innsjø på grensen mellom Sveits og Frankrike. Den er den største innsjøen i Alpene, omgitt av de sveitsiske kantonene Genève, Vaud og Valais og det franske departementet Haute-Savoie. Innsjøens areal er 580 kvadratkilometer, hvorav 345 kvadratkilometer i Sveits og 235 kvadratkilometer i Frankrike. Den ligger 372 meter over havet, er 72 kilometer lang og største dyp er 310 meter. Genfersjøen gjennomløpes av Rhône som munner ut i sjøen i øst og har utløp ved byen Genève i vest.

Faktaboks

Også kjent som
Genèvesjøen, fransk Lac Léman, tysk Genfer See

Vannet er meget klart og påfallende blått. I denne sjøen ble første gang påvist regelmessige, hurtige endringer i vann-nivået, såkalte seiches.

Den vestlige delen av innsjøen er smal (Petit Lac); den innsnevres av Jurafjellene og Alpene, som her ligger nær hverandre. Omgivelsene til sjøen er storslåtte. Nordbredden har betydelig vindyrking og tett bosetning. Her ligger flere viktige byer, fra vest Nyon, Morges, Lausanne, Vevey og Montreux. Ved vestenden ligger Genève; på sørbredden de franske byene Thonon-les-Bains og Évian-les-Bains.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg