Gjennom hele sitt liv hadde Satie skrevet musikk som utfordret hevdvunne regler. Et berømt eksempel er pianostykket Vexations («Forulempninger»). Man har vært usikre på når det ble komponert, men de fleste mener i dag at det ble til så tidlig som i 1893. Det ble ikke fremført i komponistens levetid. Selv om Satie hadde stilt klare krav til hvordan en fremføring skulle være, virker det ikke som han regnet med at stykket noensinne skulle spilles. Vexations består av et kort musikalsk motiv og to variasjoner som gjentas i tilfeldig rekkefølge. Satie oppgir at motivet skal spilles 840 ganger. Første gang verket ble fremført i sin helhet, var i USA i 1963. Denne fremførelsen varte i over ni timer og flere pianister deltok på skift.
Vexations er en av Saties komposisjoner som har vært særlig omdiskutert. Man har stilt spørsmål om tallet 840 kan ha en spesiell betydning innenfor de mystiske og esoteriske tradisjonene som Satie var opptatt av da han komponerte den. Noen har også ment at Satie her foregriper moderne teorier om forholdet mellom matematikk og kunstnerisk kreativitet, slik de for eksempel er utviklet i den franske forfatter- og kunstnergruppen OULIPO. Man har likevel få sikre kunnskaper om hvilke intensjoner Satie kan ha hatt med et verk som Vexations.
Et annet av Saties mest omdiskuterte påfunn var La Musique d'Ameublement («Møbleringsmusikken»). Bare tre av de fem små komposisjonene som Satie gav denne tittelen, ble fremført i hans levetid. Det dreier seg om musikkstykker som ble til mellom 1917 og 1923. Tanken bak dem var trolig at de skulle fremføres under arrangementer eller forestillinger, men uten at de krevde full oppmerksomhet hos publikum. Derfor er Satie av og til blitt sett på som opphavsmannen til «bakgrunnsmusikken», slik den av og til brukes i forretninger, på tannlegekontorer og liknende.
Men det er stor forskjell mellom La Musique d'ameublement og det som senere er blitt kalt bakgrunnsmusikk. For det første skal Saties stykker fremføres av levende musikere som spiller i rommet der arrangementet foregår. For det andre består møbleringsmusikken av stykker som er tilpasset bestemte situasjoner og som derfor ikke kan brukes om hverandre. For eksempel heter det første stykket i suiten fra 1917 Tapissere en fer forgé («Veggteppe i smiljern»), og det skal fremføres i en vestibyle når inviterte gjester kommer til en mottagelse.
Satie etterlot en lang rekke komposisjoner med særegne og til dels uforståelige titler. Et kjent eksempel er suiten for firhendig piano som heter Trois pièces en forme de poire (1903 «Tre stykker i pæreform»). Her har han samlet noen av de beste pianostykkene sine fra tiden mellom 1900 og 1903. Satie skal ha reagert mot kritikere som hevdet at musikken hans manglet «form» og brukte derfor dette ordet i en av titlene sine, men slik at det mistet sin vanlige mening. Trois pièces en forme de poire består strengt tatt heller ikke av tre stykker, men av syv. Mange av titlene Satie fant på, er parodier på musikalske uttrykk og betegnelser. Andre titler kan virke som nonsens, men de inneholder kanskje hemmeligheter som bare var kjent for komponisten selv.
Gjennom hele livet var Satie en ivrig skribent. En del av tekstene Satie skrev, er vanskelige å forstå, Han hadde en forestillingsverden som har fått enkelte til å spørre om han i perioder kan ha vært mentalt syk. Men han skrev også mange forståelige artikler som ble trykt i franske og engelske fagtidsskrifter. Satie var også en dyktig billedkunstner. Blant de mest kjente bildene han laget, var treffende karikaturer av ham selv.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.