Sankt Gallen - kanton

Sankt Gallen, kanton i Sveits, i den nordøstlige delen av landet. Kantonen strekker seg fra Bodensee i nordøst og Zürichsee (Obersee) i sørvest og grenser i Rhinen i øst til Østerrike og Liechtenstein; for øvrig grenser Sankt Gallen til Tyskland i Bodensee i nord. Kantonen utgjør 2026 km2 og har 502 600 innbyggere (2017). Hovedstad er byen Sankt Gallen.

Nordøst i kanton Sankt Gallen ligger kanton Appenzell som en «øy», det vil si at den omsluttes fullstendig av Sankt Gallen.

Natur

Sankt Gallen er hovedsakelig et høyland. I de nordlige og sentrale deler av kantonen går For-Alpene, i sørvest Glarus-Alpene (se Glarneralpene), som har høyder opp til henholdsvis 2501 moh. (Säntis) på grensen til Appenzell sentralt i kantonen og 3247 moh. (Ringelspitz/Piz Barghis) lengst sørøst. Lavland finner en særlig langs de store elvene og sjøene; her er også bosetningen tettest.

Befolkning og næringsliv

Befolkningen er tysktalende, noe under 60 prosent er katolikker, vel 30 prosent protestanter. Jordbruket domineres av husdyrhold. I lavlandsområdene dyrkes korn, poteter, frukt og grønnsaker.

Sankt Gallen er blant de viktigste industrikantonene i Sveits. Særlig merkes verkstedindustrien som har over halvparten av de sysselsatte i industrien, mest i maskin- og metallvareindustri, samt i produksjon av databehandlingsutstyr, elektroniske/optiske instrumenter og ur. Viktige industribransjer ellers er treforedling/grafisk industri og gummi-, plast og mineralsk industri. Tradisjonelt har Sankt Gallen vært blant Sveits viktigste kantoner hva gjelder tekstilindustri og grafisk industri.

Sankt Gallen har ellers atskillig turisttrafikk. Etter antall gjestedøgn på overnattingsstedene er trafikken størst i hovedstadsområdet, i Rhindalen i øst og i fjellområdet mellom Walensee og Toggenburg/Säntis sentralt i kantonen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg