Faktaboks

Amedeo Modigliani
Uttale
mådiljˈa:ni
Født
1884
Død
1920
Portrett av Moise Kisling
Amedeo Modigliani utviklet etter hvert en lineær- og flatepreget portrettkunst, særpreget ved en oransjebrun varm koloritt.
Jeanne Hébuterne
Jeanne Hébuterne, 1919, Metropolitan Museum of Art.
Av .

Amedeo Modigliani var en italiensk maler som var utdannet ved akademiene i Firenze og Venezia. I Roma studerte han særlig Michelangelo. I 1906 drog han til Paris og ble venn av Pablo Picasso og Maurice Utrillo, og han utmerket seg snart som den mest eksentriske blant de unge kunstnerne. Hans interesse for afrikanernes skulptur førte ham sammen med billedhuggeren Constantin Brancusi, og hans skulptur og maleri fra denne tiden er sterkt kubistisk.

Både som skulptør og maler hadde han sin styrke i linjen, og han utviklet etter hvert en lineær- og flatepreget portrettkunst, særpreget ved en oransjebrun varm koloritt, i formen av en sterk forlengelse av visse legemsdeler, for eksempel halsen og nesen. Gjennom sin grafiske og dekorative stil skapte han en subjektiv ekspresjonisme.

Nasjonalmuseet/Nasjonalgalleriet i Oslo eier maleriet Portrett av Mme Zborowska (1918).

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Werner, Alfred: Amedeo Modigliani, 1967, isbn 0810914166

Faktaboks

Amedeo Modigliani

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg