Fribourg (by i Sveits)

Artikkelstart

Fribourg er en by i Sveits, hovedstad i kantonen Fribourg/Freiburg, ved elva Sarine. Byen har 38 365 innbyggere (2020), 109 100 med forsteder (agglomerasjonen Fribourg 2019). Byen er som kantonen tospråklig, fransk og tysk, og er i dominerende grad katolsk. Den er i første rekke administrasjonsby og kultursentrum. Byen er katolsk bispesete og har et tospråklig universitet (grunnlagt i 1889) med blant annet katolsk-teologisk fakultet. Videre finnes blant annet flere forskningsinstitusjoner, kunstsamlinger og museer.

Faktaboks

Uttale
fribˈur
Også kjent som
tysk Freiburg

Bybeskrivelse

Fribourg er en svært vakker by med bygninger fra forskjellige epoker og med en blanding av fransk og tysk preg. Den gamle bydelen ligger på en halvøy dannet av Sarine (Saane), omgitt av en bymur med tårn og er et utmerket eksempel på et fullstendig bevart gotisk bybilde. Gamlebyen har mange vakre kirker, blant annet den gotiske katedralen St. Nicolas, påbegynt i 1283 og fullført rundt 1630, med Sveits' største kirkeorgel, og Fransiskanerkirken (Église des Cordeliers) med en praktfull barokkfasade. I gamlebyen ligger også rådhuset, bygd i perioden 1501–1522, med et tårnbygg fra rundt 1660. Flere broer fører over Sarine, deriblant Ponte de Zähringen med navn etter byens grunnlegger, Berthold 4. av Zähringen, likeledes den imponerende Gotteron-broen.

Historie

Fribourg ble grunnlagt i 1157. Den stod under Habsburg i perioden 1277–1452, deretter kom den under Savoya (se Savoie), men ble etter den burgundiske krigen fri bystat som i 1481 knyttet seg til Det sveitsiske edsforbundet som del av kanton Fribourg.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg