Faktaboks

Henry Miller

Henry Valentine Miller

Uttale
mˈiller
Født
26. desember 1891, New York, USA
Død
7. juni 1980, Pacific Palisades, California, USA

Henry Miller

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Henry Miller var en amerikansk forfatter.

Forfatterskap

Miller livnærte seg ved en lang rekke jobber før han i 1930 slo seg ned i Paris. I denne tiden hadde han reist en del, og hadde skrevet to romanersom ikke er blitt utgitt.

I Paris begynte han straks å skrive, og i 1934 utgav han Tropic of Cancer, som var forbudt i USA til 1961, om de første årene der. Med Black Spring (1936, amerikansk utgave i 1963) med minner fra barndommen i Brooklyn, og Tropic of Capricorn (1939, amerikansk utgave i 1962) med humoristiske og bisarre skildringer av sin tid som personalsjef, fullførte han trilogien. Hans andre trilogi, The Rosy Crucifixion (amerikansk utgave i 1965), som skildrer omtrent samme tidsrom som den første, består av Sexus (1949), Plexus (1953) og Nexus (1960).

I 1939 utgav Miller sin første bok i hjemlandet, The Cosmological Eye, en samling fortellinger og artikler. Året etter slo han seg igjen ned i USA etter en reise i Hellas, og i The Colossus of Maroussi (1941) lovpriste han gresk kultur og livsform. The Air-Conditioned Nightmare (1945) og Remember to Remember (1947) er dels en beskrivelse av en reise i USA, dels en samling kritiske essays om amerikansk kultur. Fra 1942 levde han for det meste i California, som han blant annet beskrev i The Big Sur and the Oranges of Hieronymus Bosch (1958, delvis oversatt til norsk som En djevel i paradis, 1961).

Hos Miller er det vanskelig å skille mellom liv og litteratur; gjennom hele sin ujevne produksjon uttrykker han sitt egosentriske og frihetselskende jeg. I sin bitende kritikk av vestens materialistiske sivilisasjon står han frem som en individualistisk anarkist, også påvirket av en religiøs mystikk av zenbuddhistisk og taoistisk opprinnelse. Sentralt i hans forfatterskap står kjønnslivet, som særlig i de to trilogiene gjøres til gjenstand for en dels naturalistisk, dels burlesk og dels symbolsk skildring. Det er denne siden av Millers forfatterskap som gjorde at så mange av bøkene hans ble forbudt i USA og andre land, også i Norge. Den danske oversettelsen av Sexus ble beslaglagt i Norge etter ordre fra Riksadvokaten i mai 1957. En norsk oversettelse av romanen ble gitt ut i 3 bind i 1974–1975 uten noe rettslig etterspill.

Av Millers øvrige bøker nevnes:

  • Max and the White Phagocytes (1938)
  • The World of Sex (1940 og senere utgaver)
  • The Books in My Life (1952)
  • Quiet Days in Clichy (1956)
  • The Time of the Assassins (1956, om Arthur Rimbaud)

I tillegg har han skrevet Stand Still Like the Hummingbird (1962, essayer) og skuespillet Just Wild About Harry (1963). Han er også kjent for sine akvareller, og en del av disse er reprodusert i To Paint is to Love Again (1960) og Watercolors, Drawings, and His Essay 'The Angel is My Watermark' (1962).

Miller utgav dessuten skriftene Obscenity in Literature og Obscenity and the Law of Reflection.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Durrell, Lawrence & Alfred Perlés: Kunst og provokasjon: En brevveksling om Henry Miller mellom Lawrence Durrell og Alfred Perlés, 1961
  • Ferguson, Robert: Henry Miller: en biografi, 1991
  • Gottesman, Ronald, red.: Critical essays on Henry Miller, 1992
  • Kersnowski, Frank L. & Alice Hughes, utg.: Conversations with Henry Miller, 1994
  • Martin, Jay: Always merry and bright: the life of Henry Miller, 1978

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg