Fribourg er en kanton i Sveits som omfatter landet omkring Sarine (på tysk Saane) og dens bielver, grenser i nordvest til bredden av Lac de Neuchâtel. Arealet er 1671 km2 med 315 000 innbyggere (2018). Til Fribourg hører tre enklaver i kanton Vaud. Hovedstad: Fribourg.

Grensen mellom tysk og fransk språkområde går nord-sør gjennom kantonen. Knapt 2/3 av innbyggerne er fransktalende, disse finner en stort sett i den vestlige delen av kantonen, mens knapt 1/3 er tysktalende og bor i kantonens østlige deler. Befolkningen er overveiende katolikker. Byen Fribourg har et dobbelt skolesystem: de forskjellige undervisningstrinn tilbys både på fransk og tysk.

Den sørlige del av kantonen er et fjelland med topper opp til 2389 meters høyde (Vanil Noir på grensen til Vaud i sør). I dette området drives betydelig husdyrbruk med en særlig kjent osteproduksjon (Gruyère). Nord for fjellområdet ligger et bølget sletteland der åkerbruk dominerer (korn, sukkerbeter, poteter), lengst i nord også grønnsaker og frukt. Industrien består vesentlig av lettindustri, og er konsentrert til hovedstaden Fribourg, Düdingen og Murten.

Kanton Fribourg ble medlem av Det sveitsiske forbund i 1481.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.