Fribourg (kanton i Sveits)

Artikkelstart

Fribourg er en kanton i Sveits som omfatter landet omkring Sarine (på tysk Saane) og dens bielver, grenser i nordvest til bredden av Lac de Neuchâtel. Arealet er 1671 kvadratkilometer med 321 800 innbyggere (2020). Til Fribourg hører tre enklaver i kanton Vaud. Hovedstaden er Fribourg som ligger ved Sarine.

Faktaboks

Uttale
fribˈur
Også kjent som
tysk Freiburg

Grensen mellom tysk og fransk språkområde går nord-sør gjennom kantonen. Knapt 2/3 av innbyggerne er fransktalende, disse finner en stort sett i den vestlige delen av kantonen, mens knapt 1/3 er tysktalende og bor i kantonens østlige deler. Befolkningen er overveiende katolikker. Byen Fribourg har et dobbelt skolesystem: de forskjellige undervisningstrinn tilbys både på fransk og tysk.

Den sørlige del av kantonen er et fjelland med topper opp til 2389 meters høyde (Vanil Noir) på grensen til Vaud i sør. Langs Sarine noe lenger nord drives et betydelig husdyrbruk med en særlig kjent osteproduksjon (Gruyère). Nord for fjellområdet ligger et bølget sletteland der åkerbruk dominerer (korn, sukkerbeter, poteter), lengst i nord også grønnsaker og frukt. Industrien består vesentlig av lettindustri, og er særlig konsentrert til hovedstaden Fribourg, Düdingen og Murten.

Kanton Fribourg ble medlem av Det sveitsiske forbund i 1481.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg