Fribourg - kanton i Sveits

Fribourg er en kanton i Sveits som omfatter landet omkring Sarine (på tysk Saane) og dens bielver, grenser i nordvest til bredden av Lac de Neuchâtel. Arealet er 1671 km2 med 315 000 innbyggere (2018). Til Fribourg hører tre enklaver i kanton Vaud. Hovedstad: Fribourg.

Faktaboks

uttale:
fribˈur
også kjent som:
ty. Freiburg.

Grensen mellom tysk og fransk språkområde går nord-sør gjennom kantonen. Knapt 2/3 av innbyggerne er fransktalende, disse finner en stort sett i den vestlige delen av kantonen, mens knapt 1/3 er tysktalende og bor i kantonens østlige deler. Befolkningen er overveiende katolikker. Byen Fribourg har et dobbelt skolesystem: de forskjellige undervisningstrinn tilbys både på fransk og tysk.

Den sørlige del av kantonen er et fjelland med topper opp til 2389 meters høyde (Vanil Noir på grensen til Vaud i sør). I dette området drives betydelig husdyrbruk med en særlig kjent osteproduksjon (Gruyère). Nord for fjellområdet ligger et bølget sletteland der åkerbruk dominerer (korn, sukkerbeter, poteter), lengst i nord også grønnsaker og frukt. Industrien består vesentlig av lettindustri, og er konsentrert til hovedstaden Fribourg, Düdingen og Murten.

Kanton Fribourg ble medlem av Det sveitsiske forbund i 1481.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg