salamandere

Storsalamander er en av to salamanderarter i Norge.
Storsalamander
Av /iStockphoto.
Ildsalamander, Salamandra, salamandra, er vanlig i Sentral-Europa. Foto: Thor Håkonsen. Gjengitt med tillatelse.
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Salamandere, også kalt haleamfibier eller halepadder, Caudata (eller Urodela), er en orden av amfibier. Det er beskrevet 759 arter. I Norge fins det to arter som hører til to forskjellige slekter av familien ekte salamandere.

Faktaboks

også kjent som:
halepadder
salamandere
Caudata

Beskrivelse

Hodet er forholdsvis lite, med små øyne og liten munn. Kroppen er lang og smal; halen stor, sammenpresset og tjener som svømmeorgan. Hos de få landartene er halen mer rundaktig. Salamandere har tallrike virvler som er innhule i begge ender (amficoele). For- og bakbena er små med fire, respektive fem tær, som regel uten svømmehud. Huden er tynn og glatt, og ofte slimet.

Formering

Eggene legges i vann (unntatt noen få arter). Larvene ligner de voksne, men mangler til å begynne med ben og har ytre gjeller.

Levevis

Enkelte haleamfibier lever i vannet hele livet og beholder gjellene (som regel ved siden av lunger). Disse vannlevende artene danner imidlertid ingen naturlig systematisk gruppe.

Fossile haleamfibier

Fossile haleamfibier er kjent fra jura og har sannsynligvis utviklet seg fra en annen gruppe av kvastfinnete fisk enn de haleløse amfibiene, og er således ikke nærmere beslektet med disse.

Vernemessig status og forvaltning

Salamandere har flere steder fått ødelagt sine livsmiljøer på grunn av drenering, utfylling av dammer, forurensing og utsetting av fisk. I Norsk rødliste er storsalamander ført opp som sårbar og småsalamander som nært truet. Lokalt kan begge artene være kritisk truet og i fare for å bli utryddet.

Systematikk og utbredelse

Salamandere er kjent fra tempererte og varme strøk verden over. Det er i dag beskrevet 759 nålevende arter fordelt på tre underordener og ti familier.

I Norge fins to arter, storsalamander og småsalamander. De hører til to slekter av familien ekte salamandere

Nivå Norsk navn Vitenskapelig navn
rike: dyreriket Animalia
rekke: ryggstrengdyr Chordata
klasse: amfibier Amphibia
Orden: salamandere Caudata
Underorden Salamandroidea
Familie feks ekte salamandere Salamandridae
Slekt feks storsalamanderslekten Triturus

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Dolmen, Dag (2018). Norske amfibier og repitler. Bergen: Fagbokforlaget/NTNU Vitenskapsmuseet.
  • Håberget, U. (2004). Dammer i kulturlandskapet –til glede og nytte for alle. Veilder i miljøtiltak. Hamar: Fylkesmannen i Hedmark, Landbruksavdelingen
  • Sparreboom, Max (2014). Salamanders of the old World. Leiden: KNNV Publishing

Kommentarer (2)

skrev David Olsen

Her burde det vel vært skrevet litt mer?

skrev David Olsen

Det bør stå en utdypende forklaring på deres forplantning og utvikling og hvordan yngelen ser ut. Man bør også nevne noe om de forskjellige artenes utseende.De spesielle gruppene ålesalamandere, med meget små ben, og armsalamandere, som bare har forben, bør for eksempel nevnes i hovedartikkelen.http://tolweb.org/Sirenidae/15454http://tolweb.org/Amphiumidae/15440

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg