Ambystoma mexicanum

Axolotl gjennomgår ikke metamorfose til en landlevende form, som er vanlig hos salamandere. I stedet blir den forplantningsdyktig i larvestadiet og lever hele livet i vann. Ambystoma mexicanum, axolotl. Foto fra: I fangenskap

Sjimpanser i ulike aldre
Mange mener at mennesket er et resultat av neoteni ettersom vi deler flere likhetstrekk med unge sjimpanser og gorillaer enn eldre individer fra disse artene. Bildene er tatt av zoolog Adolf Naef i 1926.

Neoteni er når larver eller ungdyr oppnår kjønnsmodenhet, eller at voksne, kjønnsmodne individer har beholdt visse karaktertrekk som ellers kjennetegner larve- eller ungestadiet. Neoteni er en form for heterokroni, altså tidsmessige forskyvninger av utviklingen til et karaktertrekk i en organisme.

Faktaboks

Uttale
neotenˈi
Etymologi
av neo- og gresk ‘utvide’

I utviklingshistorisk sammenheng har neoteni vært tillagt mye betydning, for eksempel har man tenkt seg at ryggstrengdyr er utviklet fra neoteniske pigghudlarver.

Salamandere

Neoteni er særlig kjent fra salamandere som lever hele livet i vann, for eksempel olm eller europeisk hulesalamander, Proteus anguinus.

Det er også kjent fra axolotl, en meksikansk art som også finnes i fangenskap og som brukes som modellorganisme. Axolotl gjennomgår ikke metamorfose til en landlevende form, som er vanlig hos salamandere. I stedet blir den forplantningsdyktig i larvestadiet og lever hele livet i vann.

Flere andre larver i samme slekt som axolotl, Ambystoma, har også neoteni. Hos disse er neotenien i mange tilfeller miljøbestemt og forekommer for eksempel der dyrene lever i jodfattig vann. Ved tilførsel av jod skjer normal forvandling til voksen form.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg