grottesalamandere

Artikkelstart

Grottesalamandere er en betegnelse på amfibier i ordenen haleamfibier, tilhørende de to familene olmer og lungeløse salamandere.

Faktaboks

Også kjent som
hulesalamandere; i familiene Proteidae og Plethodontidae

Som en tilpasning til livet i mørke, underjordiske grotter, har flere av arten blitt blinde eller har fått sterkt reduserte øyne. Enkelte arter er fargeløse, og noen har pedomorfisme/neoteni, det vil si at de ikke metamorfoserer, men blir kjønnsmodne som larver.

Noen av grottesalamanderne er utelukkende funnet i grotter, mens andre også tidvis kan forekomme opp på bakken forutsatt at det er godt med sprekker og revner de kan gjemme seg i.

Olmen, som lever i kalksteinshuler ved Adriaterhavet, er en typisk grottesalamander. Mange av de lungeløse salamanderne i den nordamerikanske slekten Eurycea er også utpregete grottesalamandere, for eksempel texasblindsalamander E. rathbuni. Slekten Hydromantes har åtte arter i Italia og Frankrike. De fleste av disse forekommer bare på Sardinia.

Mange av grottesalamanderne er kun kjent fra et begrenset antall grottesystemer, og vår kunnskap om flere av artene er mangelfull.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg