ekte salamandere

Storsalamandere under vann i paringstiden. Hannen øverst, hunnen nederst. Disse individene er fra Storbritannia.
Storsalamander
Av /iStockphoto.
Ildsalamander, underart pyreneesalamander (Salamandra salamandra fastuosa)
Av .

Artikkelstart

Ekte salamandere er en amfibiefamilie i ordenen haleamfibier (salamandere), med 126 arter på verdensbasis. Den er utbredt i Europa, Asia, Nordvest-Afrika og Nord-Amerika. De fleste artene veksler mellom et liv på land og en yngleperiode i vann. Mange har sterke varselfarger og giftige sekreter i huden. Artene i familien har en komplisert kurtise og indre befruktning ved hjelp av en spermatofor.

Faktaboks

Uttale
salamˈandere
Vitenskapelig navn
Salamandridae

Beskrivelse

Totallengden varierer fra 7 til 30 centimeter. Mange arter har sterke farger som advarer om at de har giftige sekreter i huden. I den perioden de lever i vann utvikler flere av artene kammer på ryggen og halen. Når de oppholder seg på land, er huden ofte ru, gjerne med små vorter. Vanligvis har disse artene fire tær på forbeina og fem på bakbeina. Alle artene har lunger som voksne.

Utbredelse og habitat

Ekte salamandere tilbringer livet på land eller i vann, eller de veksler mellom en landfase og en vannfase. De fleste artene lever i Europa eller Asia, hvor de er utbredt i vestlige deler, samt i Japan, det østlige Kina og Sørøst-Asia. To slekter opptrer i Nord-Amerika. I tillegg finnes to slekter lengst nordvest i Afrika.

Reproduksjon

De ekte salamanderne har en komplisert, ritualisert kurtise, der feromoner, synsinntrykk og berøring spiller en viktig rolle. De har indre befruktning etter at hannen har plassert en spermatofor på underlaget, og hunnen har plukket den opp i sin kloakkåpning. Hunnen kan lagre spermiene i mange måneder.

De fleste artene har larver som utvikler seg i ferskvann. Etter endt larveperiode, metamorfoserer de, mister gjellene, utvikler lunger og går på land. Årvisse ynglevandringer fra land til vann med retur etter egglegging er regelen for de fleste arter. Det finnes imidlertid også arter som hopper over larvestadiet og føder fullt utviklede unger, for eksempel alpesalamanderen. Noen arter har neoteni, det vil si at de blir kjønnsmodne mens de fremdeles har ytre larvekarakterer.

Arter

Det er beskrevet 126 arter i 21 slekter. I Norge har vi to arter, storsalamander og småsalamander. Bergsalamanderen finnes nord til Danmark og ildsalamanderen til det nordlige Tyskland. I Vest-Europa og Storbritannia er trådsalamanderen vanlig. Den største arten i familien er ribbesalamanderen på Den iberiske halvøy. I Nord-Amerika finnes rødbuksalamanderen og rødflekksalamanderen og dens slektninger. Mange av de amerikanske artene er kjent for å ha en meget sterk gift i huden.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

ekte salamandere
Salamandridae
Artsdatabanken-ID
1581
GBIF-ID
6750

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg