Olympicsalamander Rhyacotriton olympicus

Strømsalamandere er en amfibiefamilie i ordenen haleamfibier. Den omfatter fire små arter som lever i bekker med sterk strøm i det vestlige USA. Tre av artene er utrydningstruet. Eggene legges under steiner i elvestrømmen.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Rhyacotritonidae

Beskrivelse

Strømsalamanderne er små og slanke med forholdsvis lang hale. Totallengden er inntil 10 centimeter. Ryggen er mørk mens buken er gul eller oransje. Øynene er store. Lungene er sterkt reduserte, noe som er vanlig hos salamandere som lever i bekker. Med fulle lunger kunne de lett bli tatt av strømmen i flomstore vassdrag. Hannen har noen karakteristiske kjertler med rette kanter bak kloakkåpningen.

Utbredelse og habitat

De fire artene, som alle tilhører slekten Rhyacotriton, ligner mye på hverandre, og de kan kun skilles med sikkerhet genetisk. Den nordligste arten, olympicsalamanderen Rhyacotriton olympicus, som nå, etter taksonomisk revisjon, er begrenset til halvøya Olympic i Washington, ble i 1992 splittet opp i fire forskjellige arter med hvert sitt utbredelsesområde med lite overlapp. De er utbredt på vestkysten av Nord-Amerika fra det nordlige California til Washington. En art finnes også i Cascade-fjellene. Sørstrømsalamanderen Rhyacotriton variegatus har den største utbredelsen av de fire artene og er den eneste som forekommer i California.

De yngler i kalde, skyggefulle fjellbekker omgitt av fuktig barskog. I regnvær kan de også gå på land, men de holder seg oftest nær elvebredden. Man kan ofte finne dem i sprutsonen ved fosser.

Status

To av artene er klassifisert som nær truet, én som sårbar, mens den sørligste arten er vurdert å være utenfor fare. Habitatødeleggelse, særlig i forbindelse med tømmerdrift og økende urbanisering, er trusler mot deres leveområde.

Føde

Insekter, edderkoppdyr og andre virvelløse dyr er den viktigste føden.

Reproduksjon

Sørstrømsalamander Rhyacotriton variegatus

Det er mange huller i vår viten om strømsalamandernes liv. De reproduserer sannsynligvis hvert år og har indre befruktning. De store eggene plasseres under steiner eller i sprekker i elvestrømmen. Larvene lever 3-5 år før de metamorfoserer til voksne salamandre. Arten blir kjønnsmoden etter 5-8 år.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

strømsalamandere
Rhyacotritonidae
GBIF-ID
3104

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg