storsalamander

Storsalamandere under vann i paringstiden. Hannen øverst, hunnen nederst. Disse individene er fra Storbritannia.
Storsalamander
Av /iStockphoto.
Storsalamander på land, Storbritannia.
Storsalamander
Av /iStockphoto.

Storsalamander, Triturus cristatus, er et amfibium. Den er en av to arter av salamandere i Norge. Den andre er småsalamander.

Faktaboks

Også kjent som

Triturus cristatus

Beskrivelse

Storsalamanderen ligner småsalamander, men er større, 11–15 cm lang, og noe mørkere. Buken er safrangul med svarte flekker. Huden er grov og vortete. Hannens ryggkam er atskilt fra halekammen med en skarp innsnøring over haleroten i paringstiden. Etter paring tilbakedannes kammene.

Levevis

Voksen storsalamander utskiller giftige hudsekreter som beskytter den mot å bli spist av rovdyr og rovfisk, men larvene mangler denne beskyttelsen. Larvene svømmer dessuten ofte lett synlig i de frie vannmasser og blir raskt spist hvis det kommer fisk i dammen. Om sommeren holder den seg lengre i vann enn småsalamander, som den ellers ligner i forplantning og livsførsel. Hver hunn legger 200-400 egg årlig og halvparten av disse er ikke levedyktige pga. en genetisk defekt. Larven blir inntil 5–8 cm.

Storsalamanderen kan finnes i og rundt ulike fisketomme damtyper, som gårdsdammer. I Midt-Norge er den nesten utelukkende utbredt i halvsure myrdammer i barskogsregionen. Storsalamanderen foretrekker dypere yngledammer enn småsalamanderen.

Slektskap og systematikk

Arten tilhører et artskompleks som er utbredt over store deler av sentrale og østlige Europa. Innenfor dette området opererte man tidligere med ulike underarter av storsalamander, men i dag har disse fått status som selvstendige arter. Slekten Triturus har i dag 8 godkjente arter i Eurasia.

Utbredelse

Triturus-artenes utbredelse i Europa gjenspeiler refugier fra tidsepoken pleistocen og ekspansjon etter siste istid. I Norge finnes storsalamanderen i tre geografisk atskilte områder:

I Telemark er storsalamanderen funnet opp til over 600 meter over havet.

Bestand

Arten er klassifisert som nær truet på den norske rødlista for arter. I Norge er det i dag kjent rundt 1000 forskjellige yngledammer for storsalamander.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg